ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai mulți elevi de la licee din Constanța s-au calificat, alături de echipe din Belgia și Marea Britanie, în finala europeană a Sci Tech Challenge, care va avea loc la Bruxelles, la sfârșitul acestei luni. Tema concursului - găsirea de soluții pentru reducerea traficului aglomerat din Bruxelles. Oare elevii români să dețină secretul pentru a scăpa și de traficul infernal de la noi?

Preselecția națională a avut loc la Constanța, unde au participat peste o sută de elevi de la 14 licee constănțene. În urma rezultatelor înregistrate la acest concurs, au fost aleși cinci elevi care să participe la competiția internațională Sci Tech Challenge 2016.

Competiția s-a desfășurat pe 15 martie, românii concurând cu elevi din Belgia, Italia, Franța, Olanda, Norvegia, Polonia, Rusia, Marea Britanie și Kazahstan.

"Elevii din Belgia, Marea Britanie și România au fost aleși pe baza ideilor inovative, a aptitudinilor excelente și a spiritului de echipă. Oferind alternative de transport, cele trei soluții finaliste s-au remarcat pentru mixul optim de fezabilitate, eficiență a costurilor și implementare rapidă. Acestea au oferit o combinație integrată de tehnologie și au reușit să reducă numărul mașinilor din oraș".

Dorin Călin, senior program manager la Junior Achievement România, a declarat că elevii constănțeni "s-au gândit să creeze parcări mari spre exteriorul orașului, care să capteze oameni care fac tranzitul spre Bruxelles".

"Soluția pe care au gândit-o a fost una completă, de la exteriorul orașului spre interior. Aproximativ 400.000 de oameni vin zilnic în Bruxelles din afara orașului. Ei ar lăsa mașinile aici și ar folosi transportul în comun la un preț subvenționat. Ei au propus ca tot în aceste locuri să facă și partea de depozitare a mărfurilor care vin spre Bruxelles pentru care transportul să se facă doar noaptea", a precizat Dorin Călin.

De asemenea, liceenii constănțeni au venit și cu propuneri pentru creșterea eficienței energetice.

Astfel, ei au propus montarea de cristale piezoelectrice pe șinele de tren sau de metrou, astfel încât energia de mișcare să fie transformată în energie electrică. Totodată, elevii s-au gândit că la ieșirile de metrou să existe biciclete care să fie folosite de către oamenii care circulă pe distanțe scurte, potrivit ziare.com.

Echipa de liceeni din Constanța care reprezintă România este formată din Tiberiu Florescu și Radu Ștefan Cristea, de la Liceul Teoretic "Ovidius", Alexandra Chiparca, de la Liceul Teoretic "Decebal", Ioan Daniel Crăciun, de la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân", și Vlad Botezatu, de la Liceul Teoretic "Traian". Echipa câștigătoare va fi desemnată pe 25 martie, la Bruxelles.

Competiția Sci Tech este un program menit să încurajeze elevii cu vârste cuprinse între 15 și 18 ani să ia în considerare carierele și abilitățile asociate domeniul STEM - Science, Technology, Engeneering and Matematics.