ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul de lege care prevede că elevii vor beneficia de fructe proaspete în școli a fost  adoptat, marți, cu unanimitate de voturi, de către Camera Deputaților. Acum, actul normativ urmează să meargă la președintele Klaus Iohannis, spre promulgare, anunță site-ul Portal Învățământ.

Astfel, deputații au adoptat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr.13/2017 privind aprobarea participării României la Programul pentru școli al UE.
 
Proiectul asigură aplicarea eficientă a măsurilor coerente în ceea ce privește acordarea de ajutoare din partea Uniunii Europene pentru furnizarea și distribuția de fructe și legume proaspete, în special banane, de fructe și legume prelucrate destinate copiilor din cadrul programului de încurajare a consumului de fructe și legume în școli.
 
Autoritățile competente la nivel local pentru aplicarea programului sunt Consiliul Judetean și/sau Consiliul Local, care sunt obligate să colaboreze și să-și distribuie responsabilitățile înainte de demararea programului.
 
Deputatul Tudor Ciuhodaru a precizat că, prin această lege, toți preșcolarii și școlarii vor beneficia de pachet alimentar complet - lapte și corn, fructe și legume proaspete, masă caldă.

Acesta a mai adăugat că, pe termen mediu și lung se speră la o scădere a bolilor condiționate alimentar, în condițiile în care aproape 30% dintre copii sunt supraponderali sau obezi și că, totodată, sunt încurajate producția și consumul de produse alimentare autohtone. 

Cu toate acestea, datele de la începutul lunii decembrie 2017, arată că programul "Masă caldă" se desfășoară doar în doar 50 de școli. Acestea au fost selectate astfel încât fiecare județ să aibă cel puțin o unitate de învățământ inclusă în proiect și, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate). Din păcate, cele mai multe școli nu dispun de cantină, ceea ce va face programul și mai greu de implementat. 



NU NE FURAȚI LIMBA! Românii din Cernăuți au ieșit în stradă pentru a-și apăra școlile în limba română. Provocatorii pro Kiev și-au făcut simțită prezența: „Sunteți cu Ucraina sau cu Putin?”