Concursul de povești „Vasile Gurzău” organizat vineri la Micherechi s-a desfășurat în prezența Episcopului Siluan al Ungariei, relatează Agenția Basilica

Manifestarea culturală organizată de Școala Generală Românească cu clasele I-VIII din Micherechi se află deja la a XVII-a ediție și este dedicată memoriei povestitorului satului, Vasile Gurzău (1898-1980).

Împreună cu Episcopul Siluan, la eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale și fruntași ai comunității românești.

Eleva Rhételyi Esztera, din clasa a VIII-a, care a primit și premiul special din partea Episcopului Siluan, a făcut o scurtă evocare a povestitorului Vasile Gurzău, unul dintre cei mai renumiți povestitori ai românilor din Ungaria, în afară de Mihai Purdi din Otlaca Pustă și de Teodor Șimonca din Chitighaz.

El s-a născut la Micherechi pe 16 martie 1898, în familia Sofiei Iahutău și a lui Mihai Gurzău, care au avut 5 copii. Vasile Gurzău a trăit viața obișnuită, de la sat, în condiții grele, din cauza sărăciei a fost nevoit să facă de mic tot felul de munci: a păzit gâștele, a apărat semănăturile de ciori, a fost porcar și cioban. A frecventat școala foarte puțin timp, însă de mic copil a însușit un repertoriu de basme, moștenite prin viu grai de la mama sa, care era la fel de înzestrată cu darul povestirii. Nu a învățat poveștile din cărți, ci numai după auz, purtându-le în memorie. Și-a exersat talentul de povestitor atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia. În vremea cătăniei, povestea în limbile română, maghiară și sârbă. Darul său a fost descoperit și pus în valoare de profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.

La ediția din 2019 a concursului de povești „Vasile Gurzău” de la Școala Românească din Micherechi, Ungaria, au participat 35 de elevi din clasele I -VIII. Micii povestitori au prezentat cu mult talent, în limba română, poveștile pregătite, stârnind interesul, atenția și încântarea publicului.

La fiecare categorie de elevi (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), au fost oferite premiile I, II, III și mențiune, după ce juriul a dezbătut asupra prezentărilor făcute și a apreciat, la rândul său, prestația elevilor.

Episcopul Siluan al Ungariei a oferit, la rândul său, un premiu special (format din lucrarea „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam”, 2 volume, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române și alte cărți) elevei Rhételyi Esztera din clasa a VIII-a. Au fost oferite și alte premii din partea Primăriei Comunei Micherechi.

Manifestarea s-a încheiat cu o depunere de coroane de flori la placa memorială dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale. Apoi, cadrele didactice și oaspeții au participat la o recepție oficială.

Conform Agenției Basilica, la Școala Generală cu predare în limba română din Micherechi activează 13 dascăli și 114 elevi.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews