ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Concursul de povești „Vasile Gurzău” organizat vineri la Micherechi s-a desfășurat în prezența Episcopului Siluan al Ungariei, relatează Agenția Basilica

Manifestarea culturală organizată de Școala Generală Românească cu clasele I-VIII din Micherechi se află deja la a XVII-a ediție și este dedicată memoriei povestitorului satului, Vasile Gurzău (1898-1980).

Împreună cu Episcopul Siluan, la eveniment au luat parte reprezentanți ai autorităților locale și fruntași ai comunității românești.

Eleva Rhételyi Esztera, din clasa a VIII-a, care a primit și premiul special din partea Episcopului Siluan, a făcut o scurtă evocare a povestitorului Vasile Gurzău, unul dintre cei mai renumiți povestitori ai românilor din Ungaria, în afară de Mihai Purdi din Otlaca Pustă și de Teodor Șimonca din Chitighaz.

El s-a născut la Micherechi pe 16 martie 1898, în familia Sofiei Iahutău și a lui Mihai Gurzău, care au avut 5 copii. Vasile Gurzău a trăit viața obișnuită, de la sat, în condiții grele, din cauza sărăciei a fost nevoit să facă de mic tot felul de munci: a păzit gâștele, a apărat semănăturile de ciori, a fost porcar și cioban. A frecventat școala foarte puțin timp, însă de mic copil a însușit un repertoriu de basme, moștenite prin viu grai de la mama sa, care era la fel de înzestrată cu darul povestirii. Nu a învățat poveștile din cărți, ci numai după auz, purtându-le în memorie. Și-a exersat talentul de povestitor atât în viața sa obișnuită, de la sat, cât și în timpul Primului Război Mondial, când a ajuns, pe front, până în Galiția și Italia. În vremea cătăniei, povestea în limbile română, maghiară și sârbă. Darul său a fost descoperit și pus în valoare de profesori renumiți de la Budapesta, precum Domokos Sámuel, sau folclorista Kovács Ágnes, la propunerea căreia a și primit distincția de „Maestru al artei populare din Ungaria”, în 1973.

La ediția din 2019 a concursului de povești „Vasile Gurzău” de la Școala Românească din Micherechi, Ungaria, au participat 35 de elevi din clasele I -VIII. Micii povestitori au prezentat cu mult talent, în limba română, poveștile pregătite, stârnind interesul, atenția și încântarea publicului.

La fiecare categorie de elevi (clasele I-II, III-IV, V-VI și VII-VIII), au fost oferite premiile I, II, III și mențiune, după ce juriul a dezbătut asupra prezentărilor făcute și a apreciat, la rândul său, prestația elevilor.

Episcopul Siluan al Ungariei a oferit, la rândul său, un premiu special (format din lucrarea „Uniți în cuget și în simțiri. Unitatea de credință și de neam”, 2 volume, Editura „Basilica” a Patriarhiei Române și alte cărți) elevei Rhételyi Esztera din clasa a VIII-a. Au fost oferite și alte premii din partea Primăriei Comunei Micherechi.

Manifestarea s-a încheiat cu o depunere de coroane de flori la placa memorială dedicată povestitorului Vasile Gurzău, amplasată pe peretele bibliotecii comunale. Apoi, cadrele didactice și oaspeții au participat la o recepție oficială.

Conform Agenției Basilica, la Școala Generală cu predare în limba română din Micherechi activează 13 dascăli și 114 elevi.