ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Schimbarea inspectorilor școlari, la început acestui an, a provocat un adevărat tăvălug în școlile din țară și din București, activitatea fiind blocată de revenirea pe posturile rezervate în școli a foștilor inspectori, exact în mijlocul anului școlar.

Reforma Educației, măsură anunțată de liberali ca fiind prioritară în planul de guvernare, a început în forță, prin schimbarea din funcție a inspectorilor școlari.

„Totul este politic și toți vor fi schimbați din funcție, în Minister și în Inspectoratele Școlare”, a spus vicepremierul Raluca Turcan, potrivit unui clip postat, joi, de Tudor Chirilă.

Ceea ce nu spune vicepremierul Turcan este că, legal, fiecare inspector școlar are un post rezervat, iar revenirea foștilor inspectori titulari în școli, în mijlocul anului școlar, a dus la blocarea activității școlare în țară și în Capitală.

Un astfel de caz se întâlnește la școala  146 "I.G.Duca” din București, unde o clasă pregătitoare s-a trezit în mijlocul anului școlar fără învățătoare, în contextul în care titularul postului, fostul inspector școlar Gavrilă Roxana, înlăturată din Inspectoratul Școlar în luna ianuarie, a revenit pe post. Doar că revenirea este una formală, doar în acte, de mai bine de o lună fostul inspector fiind în concediu medical. Așa se face că, în mai puțin de o săptămână, elevii clasei pregătitoare au ajuns să schimbe patru învățătoare, situația fiind incertă în continuare.

Dacă erau preocupați într-adevăr de o reformă a Educației, liberalii ar fi schimbat mai întâi nu inspectorii școlari, ci legea care permite blocarea posturilor în învățământ. Dar cine să-și dorească o asemenea modificare, în contextul în care însuși președintele Iohannis are un post rezervat la catedră de mai bine de 20 de ani?