Evaluare Naţională 2015: Literatura Română, învinsă de un text preluat din online

La examenul de Evaluare Naţională la Limba și Literatura Română de azi, elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat două subiecte mari: primul conţinea un fragment dintr-un basm, iar cel de-al doilea un articol cules de pe online, despre ia românească.
„Odată cu sărbătoarea Sânzienelor, românii de pretutindeni aniversează Ziua Universală a Iei. Bluza tradiţională românească se bucură de poplaritate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor. Sărbătoarea a fost propusă anul trecut de comunitatea online ”La Blouse Roumaine”, iar ziua de 24 iunie nu a fost aleasă întâmplător. O tradiţie veche din Maramureş arată că Sânzienele, fiinţe cu puteri magice şi atingere binefăcătoare, ar fi purtat ii. Cămaşa românească de sărbătoare era confecţionată iniţial din pânză de in sau cânepă, iar ulterior din bumbac sau mătase. Motivele geometrice sau inspirate din natură au atras atenţia artiştilor de-a lungul timpului. Cea mai frumoasă piesă a costumului tradiţional românesc l-a fascinat pe celebrul Henri Matisse, care, inspirat de colecţia de ii tradiţionale primită în dar de la pictorul Theodor Pallady, desăvârşeşte, în 1940, faimosul tablou „La blouse roumaine” (...). O altă reprezentare a iei româneşti apare în pictura ”România revoluţionară”, semnată de Constantin Daniel Rosenthal. Acesta a imortalizat-o pe Maria Rosetti purtând ie şi năframă. Ia românească apare şi în tablourile semnate de Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion sau Francisc Sirato. A inspirat designeri de renume Patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de Yves Saint Laurent. (...) Bluza tradiţională a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderoba româncelor. Modelele tradiţionale, cusute manual, pot compune ţinute moderne, spectaculoase, care atrag atenţia pe stradă sau chiar la cocktailuri. Ia poate fi purtată în orice sezon, pentru că niciodată nu va fi demodată.” (Oana Antonescu, Este ziua iei românești: piesăvestimentarăcare nu se demodeazăniciodată, în Adevărul)
Ȋn varianta lui originală, dar cenzurată la examenul de evaluare, textul se încheia cu fraza „Se poate combina cu fuste creion pentru o ţinută chic sau cu o pereche de blugi pentru o ţinută casual.”
Elevii au avut următoarele cerinţe:
A „1. Formulează câte un enunţ în care să precizezi următoarele aspecte din textul dat (4 puncte):
- data la care se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Iei;
- numele tabloului pictat de Constantin Daniel Rosenthal.
2. Scrie numele autoarei şi titlul articolului din care este extras fragmentul dat. (4 puncte)
3. Menţionează ce parte de vorbire este fiecare dintre cuvintele subliniate din secvenţa Bluza tradiţională românească se bucură de popularitate în lumea întreagă şi a devenit un obiect vestimentar aproape obligatoriu în garderba româncelor. (4 puncte)
4. Precizează funcţia sintactică a cuvintelor subliniate din secvenţa Patru decenii mai târziu, ia românească a fost sursa de inspiraţie pentru una dintre colecţiile semnate de Yves Saint Laurent. (4 puncte)
5. Transcrie propoziţia principală și propoziţia subordonată din fraza următoare, precizând felul subordonatei: Ia poate fi purtată în orice sezon, pentru că niciodată nu va fi demodată. (4 puncte)
6. Construiește o frază alcătuită din două propoziţii în care să existe o propoziţie subordonată completivă indirectă, intrudusăprin pronumele relativ care. (4 puncte)
B. Redactează, în 80-150 cuvinte, o naraţiune în care să prezinţi o întâmplare reală sau imaginară petrecută într-o zi de sărbătoare. (12 puncte)”
Ştiu copii care s-ar bloca, citind despre „Yves Saint Laurent” si „cocktail”. Ştiu însă și alţii, care s-ar bucura... Ȋnsă tot nu reușesc să înţeleg care e rostul unor astfel de subiecte. De ce la școală li se mai recomandă copiilor să citească „Fraţii Jderi”, „Ciuleandra” sau „Apus de soare”, dacă la examenul de final ei se trezesc în faţa unui text preluat din online? Articol care, între noi fie vorba, nici măcar nu e un text de autor, ci un amestec de informaţii preluate de pe alte site-uri...
Ne încurajăm copiii să citească și facem eforturi ca să le cumpărăm cărţi. Cărţi adevărate, cu pagini din hârtie, scrise de autori rămași în istoria literaturii. Cărţi care le modifică sufletul și gândirea și le schimbă viaţa, luminându-i. Nu pricep cum de Ministerul Educaţiei, în loc să ni se alăture în acest demers, împinge copiii spre mediul online, promovând, chiar în examenele de evaluare, texte de o provenienţă incertă și fără nicio calitate literară.
Numele examenului pe care elevii de clasa a VIII-a l-au susţinut astăzi este „Evaluare Naţională la Limba și Literatura Română”. Singura tangenţă a subiectelor cu literatura română a fost însă doar fragmentul de basm popular de la primul subiect.
E bine că promovăm ia ca simbol naţional. Dar e tragic să ne prefacem că în cultura noastră nu mai există Eminescu, Labiș, Rebreanu, Caragiale și ceilalţi, consideraţi probabil „expiraţi”.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Liga Studenților Iași și președintele de onoare Silvian Emanuel Man au fost atacați brutal de PNL-iștii locali

Scrisoarea Alianței Părinților către toți candidații la prezidențiale: ”Sunteți de acord cu...?”

Europarlamentarul Șerban-Dimitrie Sturdza solicită ministrului Educației al Ucrainei și Comisiei Europene să aprobe limba română în locul celei ”moldovenești” în școlile din Odesa

Doliu în lumea universitară! Renumit lector, moarte fulgerătoare, la doar 45 de ani. A promovat vaccinarea "sigură și eficientă" la ASE

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)