ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înscrierea copiilor la grădiniță pentru anul școlar 2020-2021 trebuie să asigure cuprinderea tuturor copiilor de cinci ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu, potrivit unui document oficial transmis de Ministerul Educației Naționale și citat de Edupedu.

Potrivit sursei citate, Ministerul Educației a anunțat, marți, că au fost stabilite mai multe etape pentru înscrierea în învățământul preșcolar a copiilor cu vârste între 3 și 6 ani. Astfel, înscrierile se vor desfășura în două etape: 8 iunie – 3 iulie și 20 iulie – 10 august. În prima etapă vor fi reînscriși copiii care au mai fost la grădiniță, ulterior fiind înscriși copiii care merg pentru prima dată la grădiniță.

„Ocuparea locurilor libere, după finalizarea procesului de reînscriere, se va face cu respectarea prevederilor din legislația în vigoare și, cu precădere, în acest an școlar, a prevederilor Legii nr. 56/2019, asigurând cuprinderea tuturor copiilor de 5 ani în grupa mare, ca parte a învățământului general obligatoriu”, se precizează în documentul transmis de Ministerul Educației.

După cum informa ActiveNews, președintele Klaus Iohannis a promulgat, în aprilie 2019, legea pentru modificarea Legii educației naționale 1/2011 prin care învățământul obligatoriu este mărit la 15 clase, incluzând grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare din învățământul preșcolar. 

Potrivit Legii 56/2019, „învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii 2 ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”.

La momentul respectiv, reacțiile critice nu au întârziat să apară. „Dacă tot am distrus cei șapte ani de acasă, de ce să nu-i distrugem și pe cei trei, care au mai rămas?”, se întreba jurnalistul Gabriel Popa.