ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


La început de an școlar, singurele manuale pe care elevii de clasa a V-a le vor primi sunt cele de religie, sport și dirigenție.

Jurnaliștii de la România Liberă au studiat îndeaproape manualul de dirigenție și au observat că printre personajele demne de urmat de elevi se regăsesc fondatorul Facebook Mark Zuckerberg și cântărețul Smiley.

Fondatorul Facebook este descris astfel: „Cu deschidere spre educație, încredere în forțele proprii, inteligență sclipitoare, atras de orice noutate, pasionat de informatică, a plecat la drum cu o idee simplă: conectarea oamenilor prin comunicare". Din clasa a V-a elevii trebuie să știe că e bine să fii „cel mai tânăr miliardar pe cont propriu, în viață, în lume".

Strategiile și tehnicile de învățare eficientă îi deschid microfonul lui Smiley, care este citat: „Învăț în fiecare zi și sunt foarte atent la ce se întâmplă în jurul meu, nu doar din punct de vedere muzical. Pentru mine nu există  ‘nu vreau’ sau ’nu pot’.”

Totodată, elevii află despre comportamentele sănătoase, dar și despre sistemul imunitar ori simptomele stresului.

De asemenea, fetițelor li se predă faptul că „între 10 și 12 ani cresc sânii, apare părul pubian și axial, se instalează menstruația". Iar băieților de 12–14 ani că „pubertatea se instalează, în medie, cu doi ani mai târziu decât la fete. Apar coșurile pe față, se îngroașă vocea și crește părul facial. Se dezvoltă organele sexuale".