După ce directorii de școli au fost puși să scrie „ce are întotdeauna măgarul” și „ce au în comun șosetele și mănușile”, a venit rândul elevilor să experimenteze revoluția în materie de examene.

Copiii de clasa a V-a din București care au mers la Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” s-au trezit puși în fața unor subiecte cel puțin bizare. Unul dintre ele făcea reclamă unui joc, Marrakesh „care poate fi achiziționat de pe site-ul casaretro.ro” Adică, dintr-un magazin online al unei societăți comerciale private, respectiv CASA RETRO EXPORT IMPORT - S.R.L.. 

După ce le-au fost explicate regulile jocului, copiilor veniți la Olimpiadă li s-a cerut să răspundă la următoarele întrebări: 


Ce legătura ar putea avea acest subiect cu limba și literatura română sau cu „lectura ca abilitate de viață”, e greu de precizat.
Cerința următoare a subiectului II i-a vizat îndeosebi pe copiii care nu pricepuseră din prima că ar trebui să cumpere acel joc: „Explică, într-un text de 6-10 rânduri, efectele pozitive pe care le-ar avea jocului (sic!) Marrakech asupra ta, dacă l-ai juca, valorificând informațiile oferite de regulamentul acestuia.”

Subiectul III nu mai este reclamă mascată. Este o reclamă pe față: un afiș publicitar la apa Dorna. Produsă de compania Coca Cola. „Bea, răsucește și ai grijă de natură”.
 

Copiii au fost puși să precizeze, raportându-se la afiș, „care este avantajul noii sticle Dorna”, dar și să explice, „într-un text de 10-15 rânduri, ce relație există între mesajul verbal și cel vizual de pe afiș”. 
 

Ies azi copiii de la faza pe școală a Olimpiadei, iar părinții îi întreabă: „ce v-a dat?”. „Ne-a dat să cumpărăm un joc de pe un site și-o reclamă la apa Dorna”. Ușor, simplu. Tehnocrat.
 
Pentru etapa pe sector a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață”, elevii studiază deja intens, realizând portretul literar al vacii de pe ambalajul Milka și navigând pe toate site-urile ce comercializează jocuri și jucării. Nu poți să știi niciodată cu cine face Ministerul Educației vreo înțelegere, pentru o reclamă mică, mascată și meschină, în miezul subiectului de la vreo olimpiadă.