ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (LS IAȘI) contestă proiectul actual de metodologie pentru organizarea alegerilor noilor structuri de conducere academică și solicită Senatului Universității să nu îl adopte până nu va fi pus în acord cu legislația națională, se arată într-un comunicat trimis redacției ActiveNews.

Joi, 26 noiembrie, Senatul Universității „Cuza” ar urma să adopte o nouă metodologie de organizare a alegerilor pentru structurile de conducere, în baza căreia ar urma să se aleagă membrii Senatului și ai consiliilor facultăților, precum și noul rector și decanii. Proiectul cuprinde grave abateri de la Legea Educației Naționale și poate periclita buna funcționare a instituției de învățământ superior.

Noua metodologie prevede posibilitatea obținerii unui al treilea mandat pentru rectorul actual, prof. univ. dr. Vasile Ișan, dacă acesta s-ar retrage din funcție chiar și cu o zi înaintea alegerilor.

Mai mult, s-a introdus limitarea accesului studenților la funcțiile de reprezentare cât și impunerea unui control asupra studenților reprezentanți în situația în care aceștia ar deveni incomozi și ar contesta anumite decizii. Studenții sunt obligați să aibă minimum media 8 și să nu aibă restanțe pentru a-și putea reprezenta colegii în Senatul Universității și în consiliile facultăților. Aceasă prevedere încalcă în mod flagrant Legea Educației Naționale nr. 1/2011 care, prin articolul 203 aliniatul 4 stipulează că „statutul de student reprezentant nu poate fi condiționat de conducerea universității”.

Studenții solicită ca alegerile să fie organizate la începutul celui de-al doilea semestru, iar nu în sesiune, astfel încât ei să poată participa la alegeri fără a fi constrânși de examene. De asemenea, ei cer organizarea de alegeri separate pentru reprezentantul studenților în Consiliul de Administrație, precum și includerea reprezentanților studenților în consiliile departamentelor, unde se stabilesc planurile de învățământ, cu statut de membri observatori sau invitați, fără drept de vot.

„Senatul Universității nu trebuie să uite că noi, studenții, reprezentăm 93% din comunitatea academică, chiar dacă avem o pondere de vot de doar 25%. Profesorii există ca noi să dobândim o educație superioară spre ridicarea acestei țări, iar nu studenții ca profesorii să aibă un mijloc de existență! Nu vrem ca patru ani de zile să fim conduși de aceleași persoane care au luat decizii păguboase și care acum încearcă prin toate mijloacele posibile să ne determine să nu contăm deloc în procesul de alegeri. Nicio instituție de învățământ superior nu se poate sustrage de la respectarea legii, iar ultima dată când verificasem, Universitatea «Cuza» nu era proclamată republică separatistă!” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților (LS IAȘI).