ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Înscrierile la clasa pregătitoare pentru anul școlar 2019-2020 încep luni, 4 martie, părinții având posibilitatea să completeze cererea-tip online sau la secretariatul unității de învățământ, însă validarea formularului se realizează obligatoriu la sediul școlii unde se dorește înscrierea copilului, a informat Ministerul Educației Naționale.

Potrivit sursei citate, în clasa pregătitoare pot fi înscriși copiii care împlinesc vârsta de 6 ani până la 31 august 2019, inclusiv. Totuși, și pentru copiii care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie- 31 decembrie 2019 există posibilitatea înscrierii la pregătitoare, dar doar în urma unei evaluări psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru școală.

Anterior acestei prime etape de înscriere la clasa pregătitoare, fiecare școală organizează, în perioada 26 februarie - 9 martie, „Ziua porților deschise”, în cadrul acestor evenimente urmând să fie prezentate informații despre oferta educațională a școlii respective, numărul claselor disponibile în anul școlar următor, precum și cadrele didactice care vor prelua aceste clase. 

Aceste informații trebuie să fie disponibile și la avizierul școlii. În general, toate informațiile despre înscrierea pentru școală trebuie afișate de inpectoratele școlare.

Primă etapă se desfășoară în perioada 4 martie- 22 martie și este prevăzută posibilitatea ca formularul tip să fie completat nu doar la secretariatul școlii, ci și online, însă pentru validarea acestuia este obligatorie prezența la școala unde se dorește înscrierea copilului.  Potrivit MEN, A doua etapă de completare/depunere a cererilor-tip de înscriere este programată între 2 și 8 aprilie și se adresează copiilor care nu au fost înscriși/nu au participat în prima etapă, cererile fiind completate din nou, în funcție de locurile disponibile. 

MEN reamintește că „învățământul primar este primul ciclu din învățământul obligatoriu și cuprinde clasa pregătitoare și clasele I - IV. Numărul de locuri alocate, prin cifra de școlarizare, pentru clasa pregătitoare în învățământul de stat, este cel puțin egal cu numărul copiilor care au împlinit vârsta pentru a începe învățământul primar, asigurându-se, astfel, școlarizarea tuturor copiilor”.

Informațiile despre metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar și calendarul pentru anul școlar 2019-2020 sunt disponibile pe pagina web MEN.