ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O inițiativă legislativă de modificare a Codului Penal propune ca plagierea unor lucrări să fie pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă, iar lucrările de doctorat sau științifice dovedite a fi plagiate să devină nule de drept. Proiectul este discutat marți în Comisia juridică a Senatului.

Inițiativa a fost susținută în comisie de către senatorul independent Valeriu Todirașcu, care a ținut să precizeze că această inițiativă aduce, pe lângă sancționarea cu închisoare a furtului intelectual, și anularea imediată a acelor lucrări științifice declarate a fi rezultatul unui plagiat.

Reprezentantul Guvernulului a precizat, în ședința Comisiei juridice, că Executivul nu susține acest proiect, întrucât plagiatul este reglementat în legislația actuală și s-ar crea o dublare a acestor sancțiuni privind drepturile de autor.

Senatorul Nicolae Vlad Popa (PNL) a precizat în cadrul discuțiilor că inițiativa legislativă vine în acoperirea unui vid legislativ în acest moment în privința operelor de doctorat plagiate.

„În legea privind dreptul de proprietate intelectuală, singurii care pot să sesizeze și pot să se plângă împotriva unei astfel de fapte sunt autorii, cei care au fost copiați”, a spus senatorul PNL, potrivit News.ro, precizând că legea actuală este imposibil de aplicat. 

„Avem o faptă gravă care nu este pedepsită în România, pentru că există o cale prin care se poate bloca cercetarea plagiatului. De asta am semnat această inițiativă, pentru că este o faptă gravă și lucrurile stau rău în România, pentru că se consideră că furtul intelectual, atâta timp cât nu este pedepsit, este acceptat”, a mai spus liberalul. 

Inițiativa legislativă a fost supusă la vot, înregistrându-se 4 voturi ”pentru” și 4 voturi ”împotrivă”. Decizia Comisiei juridice a fost ca propunerea legislativă să meargă în plen fără un raport de admitere sau de respingere, urmând ca plenul să decidă în acest caz.