ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eminescu nu este negociabil. Putem negocia scrierea cu „â” sau cu „î”, putem să ne tocmim pe introducerea sau eliminarea unor cratime și pe diateza pasivă, dar Eminescu nu este negociabil!

Cristina Tunegaru, o tânără profesoară de limba și literatura română, președinta Asociației „Institutul pentru modernizarea educației”, declara public joi, 2 martie:
 
Autodenunț:

Subsemnata, profesoară de română, declar că nu respect, în mod premeditat, programa școlară de limba română, asemenea unui element dușmănos: nu citesc cu elevii mei poeziile de Eminescu, «Amintirile» lui Creangă, baladele populare, pastelurile de 150 de ani, nuvelele lui Slavici; nu dictez comentarii, nu arunc în brațe interpretări și nu le cer să învețe pe dinafară teorie literară despre genuri și specii. Declar de asemenea că, în schimb, citesc cu elevii mei poezii frumoase de Magda Isanos sau Tudor Arghezi, texte din literatura universală ca «Micul Prinț» sau «Cartea junglei», fragmente din marii autori ai literaturii universale ca Cervantes sau Shakespeare, exersăm lectura activă, ne exprimăm opiniile, le motivăm, învățăm să fim sinceri, asertivi. 
Fac cunoscut că nu voi respecta nici viitoarea programă care îmi cere să selectez numai texte ale autorilor români clasici menționați mai sus.”  

Două zile mai târziu, aceeași profesoară preciza că Eminescu e fascinant, dar nu e pentru copiii de 11 ani. E datoria mea să îmi ghidez elevii în drumul lor de descoperire a literaturii, și nu să-i arunc într-o mare de texte pe care nu le înțeleg și în care nu se regăsesc. Întâlnirea cu Eminescu trebuie pregătită atent, în mulți ani de lecturi. Cât mi-ar plăcea să studiez la clasă poeziile ermetice ale lui Barbu și psalmii arghezieni, dar ora de curs nu este despre mine, ci pentru elevii mei, care abia citesc, adesea din vina «dascălilor» cu mare iubire de autori clasici pe care îi predau prin comentarii.

Cunoaștem războiul care a început împotriva scriitorilor clasici ai literaturii române. Niciun moment însă nu ne-am putut imagina că în acest război e înrolat, cu simbrie sau din convingere, și vreun profesor de limba și literatura română. Chiar și unul tânăr, cu vechime de doar 7 ani în învățământ, așa cum este Cristina Tunegaru.  

Dar bătălia ei pe facebook cu literatura clasică nu e de ieri, de azi. Ci de când s-a reluat discuția despre proiectele noilor programe școlare. Ȋn decembrie anul trecut, Tunegaru scria: 

Ce resorturi interioare, ce experiență îl leagă pe un copil de 14 ani de «Baltagul» lui Sadoveanu, de «Dorința» lui Eminescu sau «Budulea Taichii» lui Slavici?! Alegerea fiecărui text din manual trebuie să țină seama de vârsta și de experiența de viață a unui copil. Manualele se fixează obsesiv pe autorii români clasici, în virtutea ideii de a crea o cultură românescă solidă pentru micii noștri prinți.”

Numai că „micii noștri prinți”, elevii dumisale adică, au de susținut, la finalul clasei a VIII-a, un examen de capacitate. Din materia stabilită fix prin programa pe care doamna profesoară spune că n-are chef s-o respecte. 

Cum vor reuși elevii cărora ea le predă să se descurce la acest examen? Simplu: prin studiu individual, cu ajutorul culegerii „Evaluare Națională - Limba și Literatura Română”, semnată de... Cristina Tunegaru. Lucrarea este „elaborată în conformitate cu programa școlară în vigoare”, pentru că, altminteri, ea nu s-ar putea vinde. Numai pe facebook și la ore de clasă se dă gratis bătălia cu scriitorii clasici și cu noțiunile de gramatică teoretică...
 
 

Active News a solicitat Inspectoratului Școlar al Muncipiului București să-și exprime poziția în legătură cu declarațiile publice ale acestei profesoare. 

„Am solicitat astăzi documente de la școala unde predă doamna Tunegaru”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al IȘMB, Marian Banu. „Vrem să vedem dacă această profesoară a fost inspectată la clasă și dacă este adevărat ceea ce ea susține. Pentru că s-ar putea una să zică pe facebook, și alta să facă la ore. Vom vedea procesele verbale ale inspecțiilor la clasă, iar apoi, dacă rapoartele nu sunt relevante, vom trimite și noi inspecția. Programa școlară este obligatorie, și cine nu o respectă trebuie tras la răspundere”.

Eminescu nu este negociabil. Asta pentru viitor. Iar pentru ziua de mâine, nu putem tocmi destinele unor copiii care se pregătesc pentru examenul de capacitate cu „Cartea Junglei”, doar pentru că profesoara lor crede că Mowgli e mult mai cool decât Vitoria Lipan.