ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, spune că problemele Academiei nu sunt „cunoașterea de mare profunzime și nici creația de vârf, ci comunicarea cu lumea și societatea".

„Azi nu sunt pe val cei care știu cel mai mult - știința este bine înmagazinată în aparate și ușor accesibilă - , ci aceia care știu să comunice pe înțeles, care influențează opinia publică prin forme eficiente de a se adresa oamenilor. Din acest punct de vedere, multe rezultate de excepție obținute de Academie și de cercetătorii și creatorii ei rămân ascunse publicului, iar acest lucru trebuie remediat", susține acesta la Adevarul.

Istoricul vrea să îi convingă pe tinerii cercetători să se angajeze la institutele Academiei și să nu plece în străinătate.

„Tinerii nu pot fi stimulați decât prin cointeresare, iar cointeresarea aceasta are mai multe paliere. Primul este cel material, adică salarii bune și alte stimulente. A trecut vremea în care savanții flămânzeau la propriu de dragul științei. Pe de altă parte, ca să faci cercetare azi, mai ales în științele fundamentale, tehnice, biologice, psihologice etc., este nevoie de aparatură performantă, sofisticată și foarte scumpă. 

Azi, mentalitatea s-a schimbat mult, odată cu slăbirea legăturilor de familie, dar și a legăturilor etnice și naționale. Tinerii sunt mult mai mobili și unii pleacă și din spirit de aventură, din dorința de a șoca, de a fi teribiliști. Este însă evident că „locul românilor este în România” și că trebuie să facem eforturi financiare foarte mari pentru a reduce „scurgerea de creiere” ... Academia ar trebui să ia și măsuri proprii în acest sens, ca, de exemplu, instituirea de burse mai multe pentru tineri, căutarea de stimulente mai eficace, strădania de dotare a institutelor cu aparatura cea mai performantă etc.", a mai spus Pop.