ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rectorul UBB, Ioan Aurel Pop, ar putea fi viitorul președinte al Academiei Române, după ce Ionel-Valentin Vlad, președintele instituției, a murit duminică.

Potrivit evz.ro, principalii candidați, nominalizați tot pe surse, sunt: academician Viorel Barbu, actualul președinte al Secției de Științe Matematice și academician Victor Voicu, în prezent secretar general al Academiei și Președinte al Secției de Științe Medicale. Este, de altfel, o luptă mai veche între cei doi academicieni, primul având girul oamenilor de știință grație pregătirii profesionale ireproșabile, al doilea fiind un abil manager, care a dezvoltat, în particular, o afacere extrem de profitabilă în industria farmaceutică. De remarcat că în lumea academică se vorbește și de o variantă-surpriză: istoricul Ioan Aurel-Pop, academician și rector al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Născut pe 22 septembrie 1943, Ionel-Valentin Vlad a urmat cursurile Liceului „I.L. Caragiale" din București, apoi pe cele ale Facultății de Fizică din Universitatea București. De profesie inginer electronist, s-a specializat în domeniul laserelor și holografiei, aprofundând acest domeniu la Universitatea Paris VI. A fost vreme de peste 50 de ani cercetător la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Laserilor de la Măgurele, unde a înființat și condus Laboratorul de Holografie din cadrul Secției Lasere. Vicepreședinte al Academiei Române în perioada 2010-2014, a fost ales Președinte al acestui for în Adunarea Generală din 3 aprilie 2014.