ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de astfel de instituții nu sunt înregistrate drept grădinițe, pentru că ar trebui să aibă autorizații și acreditări pentru a putea funcționa. Sunt, de fapt, organizații sau societăți comerciale care au un cu totul alt obiect de activitate. Profită de neglijența părinților și de nepăsarea statului pentru a face bani.

Ce acte sunt necesare pentru ca o grădiniță să funcționeze legal:

- Autorizație provizorie de funcționare

- Acreditare - arată că procesul de învățare respectă normele legale

- Reacreditare o dată la 5 ani (Sursa: Ministerul Educației Naționale)

Deși funcționează de mai mult timp, unele "grădinițe" amână să intre în legalitate. Fenomenul este unul extins, potrivit tvr.ro. În Timișoara, 11 instituții care se dau drept grădinițe private nu au nici o autorizație de la Ministerul Educației. Și la Cluj, aceeași situație.

Părinții care plătesc sume consistente în fiecare lună acceptă tacit, de cele mai multe ori.

Nu e clar cine poate să verifice aceste așa-zise grădinițe. Ministerul Educației și agenția care se ocupă de calitatea învățământului pot evalua doar unitățile care depun dosare pentru autorizații și acreditări.

Protecția Consumatorilor spune că, până acum, a avut foarte puține sesizări în cazul grădinițelor neautorizate. 

Până când o instituție a statului își va asuma controlul acestor pretinse grădinițe, astfel de instituții private funcționează ilegal și fac nestingherite profituri consistente.