Având  în vedere discuțiile iscate în jurul istoriei și a evenimentelor care au marcat devenirea poporului român, mulți se întreabă care este cea mai bună carte de istorie pe care ar trebui s-o cerceteze.

La această întrebare a răspuns istoricul și jurnalistul George Damian, iar recomandarea sa poate părea suprinzătoare. Este vorba despre „Povestiri istorice” de Dumitru Almaș, primele două volume, se arată într-o postare de pe blogul său, historice.ro.

„Dumitru Almaș a scris ”Povestiri istorice” pentru ”copii și școlari, șoimi ai patriei și pionieri” în 1982, ceea ce explică foarte multe. Cartea a apărut la Editura Didactică și Pedagogică și în ziua de azi ar fi considerată un manual auxiliar. Conținutul cărții respectă publicul țintă: scurte povești despre personaje sau întâmplări istorice românești, pe înțelesul oricui (copii și școlari!), povești care reflectă structura ideologică a modului în care era redată istoria în anii 1980. Ideea este de eroism, luptele românilor cu diverși dușmani de-a lungul timpului, ne-a fost greu – dar ne-am descurcat.

Lucrurile sunt simple și clare: romanii i-au cucerit pe daci, s-au amestecat și au format poporul român (e și o imagine frumoasă cu niște soldați romani care fugăre o tinerică) și apoi au început să vină tot felul de oameni să le ia pământurile românilor – unguri, tătari, turci (foarte mulți turci!) Cum spuneam, cartea este conformă ideologiei anilor 1980: dacii și romanii, etnogeneza, lupta împotriva invadatorilor medievali, unirea lui Mihai Viteazul, tragedia lui Brâncoveanu, epoca fanariotă, Revoluția lui Tudor Vladimirescu, Revoluția de la 1848, Unirea lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență de la 1877, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, comuniștii niște oameni buni care au luptat împotriva naziștilor, comuniștii construiesc o Românie prosperă sub îndrumarea tovarășului Nicolae Ceaușescu”, a scris ziaristul.

El spune că Almaș a reușit „să sintetizeze pe înțelesul tuturor istoria românilor până pe la 1918.. Majoritatea istorioarelor nu-i aparțin, multe sunt luate din vulgata interbelică, altele din cea dinainte de 1918, meritul lui Dumitru Almaș este că le-a pus într-o formă coerentă și pe înțelesul tuturor.

Să nu uit imaginile! Cartea este ilustrată de pictorul Valentin Tănase, care a făcut o treabă excelentă pentru nivelul anilor 1980”, a precizat el.

Totuși, atrage atenția jurnalistul, cartea are defecte inerente, care vin odată cu perioada în care a fost publicată.

„ar acum contemporanii ar trebui să-mi sară în cap: că e o carte comunistă care ignoră rolul regalității în crearea României moderne, că este naționalistă, că este patriarhală, că scoate în evidență conflictele, că Transilvania nu a fost o țară românească în evul mediu, că etc. De acord cu majoritatea reproșurilor, am zis clar că e o carte scrisă și publicată în timpul regimului comunist, normal că are toate aceste defecte. Însă din 1989 încoace nimeni nu a reușit să dea o sinteză a istoriei românilor pe înțelesul tuturor așa că ”Povestiri istorice” rămâne cea mai bună carte de istorie a românilor”, a notat el.

Cartea este disponibilă, aici.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews