ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Având  în vedere discuțiile iscate în jurul istoriei și a evenimentelor care au marcat devenirea poporului român, mulți se întreabă care este cea mai bună carte de istorie pe care ar trebui s-o cerceteze.

La această întrebare a răspuns istoricul și jurnalistul George Damian, iar recomandarea sa poate părea suprinzătoare. Este vorba despre „Povestiri istorice” de Dumitru Almaș, primele două volume, se arată într-o postare de pe blogul său, historice.ro.

„Dumitru Almaș a scris ”Povestiri istorice” pentru ”copii și școlari, șoimi ai patriei și pionieri” în 1982, ceea ce explică foarte multe. Cartea a apărut la Editura Didactică și Pedagogică și în ziua de azi ar fi considerată un manual auxiliar. Conținutul cărții respectă publicul țintă: scurte povești despre personaje sau întâmplări istorice românești, pe înțelesul oricui (copii și școlari!), povești care reflectă structura ideologică a modului în care era redată istoria în anii 1980. Ideea este de eroism, luptele românilor cu diverși dușmani de-a lungul timpului, ne-a fost greu – dar ne-am descurcat.

Lucrurile sunt simple și clare: romanii i-au cucerit pe daci, s-au amestecat și au format poporul român (e și o imagine frumoasă cu niște soldați romani care fugăre o tinerică) și apoi au început să vină tot felul de oameni să le ia pământurile românilor – unguri, tătari, turci (foarte mulți turci!) Cum spuneam, cartea este conformă ideologiei anilor 1980: dacii și romanii, etnogeneza, lupta împotriva invadatorilor medievali, unirea lui Mihai Viteazul, tragedia lui Brâncoveanu, epoca fanariotă, Revoluția lui Tudor Vladimirescu, Revoluția de la 1848, Unirea lui Alexandru Ioan Cuza, Războiul de Independență de la 1877, Primul Război Mondial, Al Doilea Război Mondial, comuniștii niște oameni buni care au luptat împotriva naziștilor, comuniștii construiesc o Românie prosperă sub îndrumarea tovarășului Nicolae Ceaușescu”, a scris ziaristul.

El spune că Almaș a reușit „să sintetizeze pe înțelesul tuturor istoria românilor până pe la 1918.. Majoritatea istorioarelor nu-i aparțin, multe sunt luate din vulgata interbelică, altele din cea dinainte de 1918, meritul lui Dumitru Almaș este că le-a pus într-o formă coerentă și pe înțelesul tuturor.

Să nu uit imaginile! Cartea este ilustrată de pictorul Valentin Tănase, care a făcut o treabă excelentă pentru nivelul anilor 1980”, a precizat el.

Totuși, atrage atenția jurnalistul, cartea are defecte inerente, care vin odată cu perioada în care a fost publicată.

„ar acum contemporanii ar trebui să-mi sară în cap: că e o carte comunistă care ignoră rolul regalității în crearea României moderne, că este naționalistă, că este patriarhală, că scoate în evidență conflictele, că Transilvania nu a fost o țară românească în evul mediu, că etc. De acord cu majoritatea reproșurilor, am zis clar că e o carte scrisă și publicată în timpul regimului comunist, normal că are toate aceste defecte. Însă din 1989 încoace nimeni nu a reușit să dea o sinteză a istoriei românilor pe înțelesul tuturor așa că ”Povestiri istorice” rămâne cea mai bună carte de istorie a românilor”, a notat el.

Cartea este disponibilă, aici.