ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zilele trecute, peste 20 de adolescenți au fost trimiși acasă din cauza unor reguli stricte. Întrucât nu era tuns regulamentar, un adolescent de clasa a X-a din Cluj-Napoca a fost trimis acasă.

Ceea ce a urmat după acest episod a fost comentat de jurnalistul Daniel Șendre pentru blitznews.ro.

„Nimic nu mă distrează mai tare decât momentele în care încă un român interpretează democrația așa cum vrea el. Azi, cazul elevului Tudor Helgiu, dintr-a zecea, de la o școală din Cluj.

Pe scurt, Tudor a fost trimis marți acasă de directorul liceului Greco-Catolic unde învață, pentru că are părul prea lung. Prea lung înseamnă plete.

Evident că adolescentul, provenit dintr-o familie autentică de daci, a considerat asta un abuz și a făcut tot ce îi stă în putință să devină vedetă. Nu-l condamn, aud că este un copil isteț și bun, care e normal să înțeleagă lumea conform vârstei lui. Nu-i condamn nici măcar pe părinți, care au citit undeva, probabil, că e bine să-ți susții copilul indiferent de situație. Îi condamn însă pe toți cei care le cântă în strună, începând de la oamenii de radio „mișto”, trecând pe la nu știu ce fundații ale părinților fudui și încheind cu parlamentarii care vor să schimbe legi, cum este somnorosul senator Goțiu.

Toti aceștia ar trebui să fi înțeles până la vârsta pe care o afișează în pașapoarte că democrația nu trebuie interpetată de fiecare în felul lui. Noi, românii, am contorsionat conceptul în asemenea hal, am dat cu el în atâtea garduri, încât uneori stau și mă întreb dacă democrația chiar ne face bine. Poate suntem și noi la fel ca națiunile arabe, care nu pot avansa decât într-un anumit sistem, mai știi!? Uitați-vă numai la haosul și măcelul declanșate printre ele de statele vestice cu „Primăvara Arabă”!”, a scris jurnalistul.

În continuare jurnalistul prezintă câteva reguli care în strănătate sunt respectat cu strictețe de către elevii de acolo, însă în România au ajuns să fie „opționale” pentru unii.

„O țară ca afară, dar să nu se schimbe nimic, bănuiesc! Pentru că dacă s-ar schimba, nu ne-ar mai plăcea, sigur!

În Marea Britanie, spre exemplu, patria democrației, deși nu există un cod scris în legătură cu tunsorile, elevii sunt trimiși frecvent acasă doar dacă directorul școlii consideră că părul unuia dintre ei e mai lung în față sau mai scurt în părți decât e normal.

Și ce e „normal” el decide, ca lider al acelei instituții. Este asta democrație? Chiar vor dacii să fie și în România la fel? Piei, drace!

Tot în țara asta de afară, elevii nu pot lipsi de la școală când vor ei. Acumulezi câteva absențe nejustificate, ești exmatriculat fără discuție. Altfel spus, un părinte nu îi poate motiva absența unui elev, cum se întâmplă într-o veselie în România. La noi, dacă părinții decid să-și ia copilul într-o vacanță peste Ocean în plin trimestru, nu e nici un fel de problemă, se poate. În UK nu, acolo părinții își programează concediile în funcție de vacanțele copiilor. E asta democrație? Libertate? Chiar vrem să ne decidă și nouă profesorii concediile? Din nou, piei, drace!

Deși a fost trimis marți acasă, directorul a dat românește înapoi, iar Elevul Tudor dintr-a zecea a revenit triumfal miercuri la școală: „Regula nu are niciun rost, nu mai suntem pe vremea comunismului, când băieții erau obligați să se tunda”, a declarat, cu emfază. Este, măăă, ce băiat cool e el, primul adolescent al țării cu plete!”, a mai scris jurnalistul.