ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezidenții își vor primi din nou bursele după ce Executivul a adoptat joi o Ordonanță de Guvern la propunerea Ligii Studenților (LS IAȘI), însă aceștia nu sunt pe deplin mulțumiți de modul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE a abordat problemele specifice lor. Tinerii medici solicită Guvernului plata integrală a gărzilor, începând cu anul I de rezidențiat și anul al III-lea de facultate, precum și o zi liberă după efectuarea gărzii. De asemenea, ei cer plata burselor de rezidențiat inclusiv după 1 ianuarie 2018, ca o asigurare că majorările salariale promise nu vor fi prorogate la o dată ulterioară.
 
Prin legea salarizării unitare au fost eliminate prevederile legale care garantau bursele de 670 lei pe lună de care beneficiau medicii, dentiștii și farmaciștii rezidenți. Deși Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, dăduse asigurări eronate atât opiniei publice, cât și Ministrului Sănătății, Florian Bodog, că ar fi existat bază legală în continuare. Articolul 38 din Legea salarizării la care se făcea referire reglementează doar menținerea la nivelul actual a veniturilor asimilate salariilor până la 1 ianuarie 2018, însă bursa rezidenților nu este venit asimilat salariului.
 
Liga Studenților (LS IAȘI) a arătat încă de duminică că nu mai exista bază legală pentru oferirea acestor beneficii în sprijinul tinerilor medici și a cerut cabinetului condus de Mihai Tudose să adopte o Ordonanță de Guvern prin care să se reintroducă bursele rezidenților.
 
În ședința Executivului de joi, 13 iulie, a fost adoptată o Ordonanță de Guvern care aduce modificări OG 18/2009 privind organizarea și finanțarea rezidențiatului, prin care se reintroduc bursele de 670 lei / lună.
 
Însă, rezidenții sunt neîncrezători cu privire la majorările salariale promise prin legea salarizării unice de la 1 ianuarie 2018 și doresc ca bursele să le fie asigurate în continuare, și după această dată, ca o măsură de siguranță și stabilitate, în limita unui plafon salarial de 7100 lei brut.
 
De asemenea, tinerii medici solicită Ministerului Sănătății plata integrală a tuturor gărzilor, începând cu primul an de rezidențiat, precum și oferirea unei zi libere după efectura unei gărzi, pentru a preveni surmenajul în rândul personalului medical. În momentul de față, doar tinerii medici aflați în ultimii ani de rezidențiat beneficiază de plata gărzilor, dacă sunt în prima sau a doua linie de gardă.
 
În plus, Liga Studenților (LS IAȘI) solicită Guvernului ca studenții universităților de medicină și farmacie să fie recunoscuți începând cu anul III de studiu ca personal medical (când se începe activitatea clinică), cu toate drepturile și obligațiile aferente, asigurându-li-se inclusiv plata gărzilor, la nivelul de cel puțin 215 lei pe gardă, calculat la salariul minim pe economie. Majoritatea studenților mediciniști care urmează o formă de școlarizare cu taxă sunt obligați să își găsească un loc de muncă pentru a se putea susține în facultate, iar plata gărzilor i-ar motiva să lucreze și să rămână în sistemul medical românesc, fiind totodată o oportunitate de formare profesională.
 
Având în vedere că în luna august va urma rectificarea bugetară, Guvernul poate introduce plata gărzilor.
 
„Ne bucurăm că Executivul a dat curs solicitării noastre de a fi reintroduse bursele rezidenților prin Ordonanță de Guvern și că reprezentanții guvernamentali au înțeles eroarea doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu. Aceste burse au fost introduse la propunerea organizațiilor studențești și a Colegiului Medicilor din România în 2012-2013 și era un gest firesc să ne luptăm pentru ele. Însă salariile și bursele ar trebui completate de plata gărzilor, obligatorie pentru un sistem de sănătate eficient, în care ne respectăm medicii și facem tot posibilul să le asigurăm toate condițiile de a profesa respectabil în România. Țara noastră a pierdut aproape jumătate din tinerii medici și avem la momentul actual o criză de personal medical, din cauza condițiilor proaste de salarizare, de organizare a gărzilor și a neasigurării unei pregătiri profesionale adecvate.  De asemenea, din discuțiile purtate cu domnul Ministru al Sănătății Florian Bodog, vom demara în perioada următoare o dezbatere pe tema admiterii la rezidențiat, aducând de asemenea îmbunătățiri metodologiei de admitere și securizând procesul de examinare și evaluare, pentru a diminua atât stresul de pe umerii candidaților, cât și pentru a elimina tentativele de fraudare.” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al Ligii Studenților (LS IAȘI).