ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților (LS) Iași cere Guvernului și Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) să găsească soluții pentru ca studenții și elevii etnici români să fie exceptați de la măsura autoizolării în cazul în care se întorc la studii sau dacă vin să se decazeze.

LS Iași arată, într-un comunicat de presă transmis marți că Guvernul și CNSU trebuie să găsească soluții pentru reîntoarcerea la studii, respectiv decazarea din cămine a tuturor studenților și elevilor etnici români, indiferent dacă aceștia sunt în an terminal sau nu.

Aceleași soluții ar trebui aplicate, spun studenții, pentru toți etnicii români care dețin permis de ședere, care ar trebui să fie exceptați de la obligația autoizolării la intrarea pe teritoriul României dacă aceștia nu prezintă simptome de coronavirus.

Totodată, în cazul elevilor, LS propune ca transportul lor să fie organizat de către Inspectoratele Școlare Județene (ISJ-uri) și de către autoritățile locale, prin intermediul unor curse speciale, având în vedere lipsa curselor comerciale între cele două maluri ale Prutului, dar și către alte zone din Bucovina de Nord, Buceac sau Timoc.

„Reglementările instituite de către autorități i-au lăsat inițial pe etnicii români în afara excepțiilor privitoare la neintrarea în autoizolare timp de 14 zile, deși au existat demersuri în Parlamentul României la adoptarea legii care reglementează regimul stării de alertă. Ulterior, prin HG nr. 394 - anexa 2 din 18 mai a.c., s-a introdus o excepție de la obligativitatea autoizolării, însă strict pentru elevii și studenții etnici români care sunt în anii terminali ai ciclurilor de studii care au de susținut examene: <care au de susținut probe sau examene la încheierea ciclurilor de învățământ gimnazial/liceal/învățământ superior>. Prevederea vine în ajutorul elevilor care au de susținut examenul de bacalaureat, dar nu și în ajutorul studenților, din moment ce la majoritatea universităților din țară examenele se organizează online”, spun reprezentanții LS Iași.

Astfel, arată LS Iași, studenții care trebuie să se decazeze din căminele universităților sau care vor să se întoarcă pentru activități de cercetare care nu pot fi realizate la distanță, doctoranzii și cercetătorii sunt obligați în continuare să stea în autoizolare timp de 14 zile.

„Situația este complicată mai ales în cazul studenților care trebuie să se decazeze, în contextul în care universitățile au închis căminele și le solicită tinerilor să se întoarcă să își recupereze cât mai repede bunurile personale. Unele universități, când au realizat decazarea la jumătatea lunii martie, au solicitat tinerilor să își ia la plecarea acasă doar obiecte de strictă necesitate pentru o perioadă de două săptămâni. Acum, că se apropie sesiunea, studenții au nevoie de materialele de învățare și cărțile pe care le-au lăsat în camerele de cămin, iar aceștia trebuie să restituie și cărțile împrumutate de la biblioteci”, potrivit documentului citat.

Pentru a fi remediată problem, LS Iași propune Guvernului României ca toți elevii, studenții, studenții-doctoranzi, cercetătorii și cercetătorii post doctorali etnici români, în special, dar și toți etnicii români care dețin permis de ședere legală în România, în general, să poată intra în România dacă nu prezintă simptome asociate COVID-19, fără a fi obligați la o perioadă de izolare de 14 zile, astfel încât drepturile acestora la învățătură și informare, precum procesul de învățământ și de cercetare să nu fie afectate, respectiv dreptul acestora la muncă și liberă circulație.

Totodată, pentru a facilita transportul elevilor și studenților în siguranță autoritățile locale, Inspectoratele Școlare Județene și universitățile pot organiza curse speciale prin care transportul tinerilor etnici români să fie realizat în condiții de siguranță, având în vedere lipsa temporară a curselor comerciale dintre cele două maluri ale Prutului sau între România și celelalte teritorii, actualmente în afara granițelor țării, locuite preponderent de români.