ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Asociația Gapsar, Baltasar și Melchior (Școala de la Piscu) organizează astăzi, 17 septembrie, de la ora 16, un eveniment dedicat patrimoniului cultural al satului Piscu, comuna Ciolpani, județul Ilfov. Va fi lansat volumul „Oale de Pisc”, o carte despre istoria de meșteșug a fostei vetre de olari din vechii codrii ai Vlăsiei. Va fi inaugurată și troița olarilor, unde va avea loc o slujbă de pomenire, apoi Ion Coman și Constantin Sotir, ultimii meșteri activi de la Piscu, vor prezenta munca lor de o viață.

Invitații speciali vor fi: academicianul Răzvan Theodorescu, interpreta de muzică tradițională Doina Lavric-Parghel și primarul comunei Ciolpani, Bogdan Cristian Călin și copii de la școala Agatonia care vor asigura fundalul sonor la pian. Fiecare gospodărie din satul Piscu va primi gratuit câte o carte „Oale cu Pisc”. Manifestarea va avea loc chiar pe locul unde se va ridica Muzeul Oalelor de Pisc.

Școala de la Piscu este condusă de soții Adriana și Virgil Scripcariu, care s-au stabilit în anul 2005 în acest sat. Întregul lor efort este dedicat reînvierii tradițiilor acesui loc, trezind la viață vechiul obicei al olăritului și susținând o școală privată, pe propria cheltuială, pentru copiii din sat.