ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Liga Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (LS Iași) condamnă depunerea unei noi candidaturi la funcția de decan a profesorilor care în mod repetat au încălcat demnitatea studenților, morala academică și legislația educațională din România.

LS Iași solicită Consiliilor Facultăților din Universitate să nu propună pentru funcția de decan candidați care nu au dat dovadă de integritate morală și academică și care sunt exponenții unor grupuri de interese, potrivit unui comunicat al Ligii Studenților.

În cursul acestei săptămâni, Consiliile Facultăților urmează să facă câte două propuneri pentru funcția de decan, urmând ca unul dintre cei doi candidați propuși să fie ales de către noul rector și noua echipă de prorectori. Din nefericire, la majoritatea facultăților candidaturile nu au fost publicate pe site-urile acestora și se fac demersuri pentru eliminarea studenților din procesul electoral, aceștia având o pondere de 25% din umărul de voturi.

„Decanii nu trebuie să fie doar buni manageri, ci și persoane cu o înaltă ținută morală, care înțeleg că actul educațional din universitate trebuie să fie centrat pe nevoile studenților. Managementul financiar nu înseamnă «împărțirea sărăciei» și exploatarea prin taxe a studenților, cum s-a făcut la unele facultăți, ci dezvoltarea unei capacități de atragere a finanțărilor din fonduri europene sau private, dar și a tinerilor, astfel încât facultatea și universitatea în ansamblu să poată prospera. Studenții trebuie să beneficieze de un cadru liber de dezvoltare educațională, fără să se lovească de atitudinea primitivă a unor decani care se consideră stăpâni pe propria moșie. Astfel, candidaturile celor doi profesori sunt cu atât mai neavenite, cu cât mai mulți studenți sunt determinați să depună plângeri penale la organele competente pentru faptele comise de aceștia” a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte Liga Studenților.

Liga Studenților Iași acuză că Prof. George-Cătălin Lefer, aflat la primul mandat ca decan al Facultății de Matematică, a "instituit teroarea între studenți, amenințând cu intervenția Serviciului Român de Informații (SRI) și a Poliției în situația în care studenții își exercită drepturile legale și afirmând de mai multe ori că este colaborator al serviciilor secrete, calitate prin care ar avea acces la informații din viața privată a studenților precum și la convorbirile lor telefonice. De asemenea, acesta a intervenit în alegerile studențești, interzicându-le candidaților să fie membri ai vreunei organizații studențești și a amenințat studenții care au îndrăznit să-i conteste metodele cu exmatricularea, neintrarea în examenul de licență sau cu publicarea unor informații din viața privată."

Amintim faptul că mai multe cadre didactice din cadrul Facultății de Matematică au semnat la începutul anului o scrisoare prin care au cerut demisia prof. Cătălin Lefter și a prodecanului prof. Marius Durea. Prof. Dinu Airinei, care candidează pentru al treilea mandat de decan al Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor (FEAA), a făcut presiuni asupra comunității academice la începutul anului universitar 2014-2015 în vederea introducerii unui sistem abuziv prin care studenții să fie obligați retroactiv să plătească taxe pentru restanțele din anii anteriori, determinând foarte mulți studenți să abandoneze cursurile universitare.