ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministrul Educației, Liviu Pop, a declarat aseară, la emisiunea „Punctul de întâlnire”, de la Antena 3, că mai multe edituri fac fraudă, pe spatele copiilor și că sumele pe care le-au învârtit baronii manualelor auxiliare sunt de peste 100 de milioane de euro. 

„Baronii manualelor, în zona aceasta a auxiliarelor, au anual - se vehiculează - undeva peste 100 de milioane de euro. Nu știu câți dintre acești bani sunt fiscalizați și în buzunarele cui ajung. Numai auxiliare. Banii gri către negru”, a spus ministrul Liviu Pop, la Antena 3.

„Trist este că în spatele acestor baroni ai manualelor, care încasează venituri foarte mari și au averi colosale unii dintre ei, suferă elevii acestei țări și noi nu avem nici bani la bugetul de stat ca să putem asigura gratuitate educației - și nu numai, și a sănătății, eu vorbesc acum de educație. 

Este o miză financiară și eu cred, intuiesc că o parte dintre atacurile pe care le-am suportat zilele acestea sunt și din zona aceasta. Nu am cum să dovedesc, intuiesc și voi face public la momentul respectiv și toate editurile care au fost notificate și toate editurile care niciodată nu au participat la licitație de manuale - mare atenție -, dar totdeauna s-au dus la vânzări de auxiliare”, a spus Pop.

Doar 10% dintre auxiliarele care au fost folosite în sistemul de învățământ în ultimii 3-4 ani au avut aviz de la Ministerul Educației Naționale, a declarat Liviu Pop. „Pentru copii de clasa a IV-a de anul trecut a fost aprobat nu știm cum, că avem ancheta internă, doar un auxiliar pentru limba engleză”, a adăugat el.

 
Liviu Pop a mai precizat că atât manualele de sport, dar și celelalte manuale, pentru clasele a II-a, a III-a și a IV-a sunt de o calitate „foarte slabă".
 
Ȋn legătură cu manualul de sport, Pop a spus că nu a fost realizat de când a devenit el ministru, ci că „a fost moștenit”.

„Nu am putut să fac nimic ca ministru al Educației să spun: «domn'e, nu mai puneți manualul de sport!» Era licitat deja, când am venit eu. Cred că erau făcute și ofertele în perioada aceea, în iunie. Este un drept pus în lege în 2011. (...) Nu am pus eu manualul de sport, eu am moștenit acest manual. Nu este un moft al ministrului Educației. Este un moft în lege, dacă îl putem numi un moft. Prin Legea manualului școlar trebuie să clarificăm acest aspect. (...) Eu pot să spun că l-am citit și da, sunt dezamăgit, dacă mă întrebați de calitatea manualului, și nu numai la sport”, a declarat ministrul Educației.