ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Minoritățile ar putea să susțină examenele de admitere la orice facultate sau program de master și doctorat în limba maternă, iar clasele cu predare în limba maternă se pot desființa doar cu acordul organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României, potrivit unui un proiect de lege inițiat de UDMR și votat luni în Senat, informează Edupedu.ro.

Potrivit sursei citate, una dintre schimbările la legea educației se referă la obligativitatea ca toate universitățile, indiferent dacă au sau nu secții în limbile minorităților, să pună la dispoziția candidaților minoritari subiecte de admitere în limba minorității.

Astfel, alineatul (12) al articolului 46 din Legea Educației se modifică și va avea următorul cuprins:

„(12) În sistemul de învățământ la toate nivelurile, specializările, programele, programele de studii, ciclurile de studii și formele de învățământ, proba examenului de absolvire și examenul de admitere se organizează cu respectarea principiului echității și asigurării egalității de șanse și se susțin, la alegere, în limba în care au fost studiate disciplinele respective, conform legii.”

În replică, scrie Edupedu.ro, fostul ministru al Educației, Mircea Miclea, spune că parlamentarii „au făcut o generalizare la toate nivelurile a paragrafului de lege care vorbea despre învățământul preuniversitar, ceea ce încalcă autonomia universitară”.

În plus, același proiect de lege prevede că nu se mai poate desființa sau înființa nicio clasă cu predare în limba maternă maghiară fără acordul UDMR.

"Organizarea, reorganizarea, desființarea oricăror formațiuni de studiu, inclusiv cel simultan pentru forma de învățământ în limba maternă a unei minorități naționale existente, se pot realiza cu avizul conform al Ministerului Educației și Cercetării, Comisiei de învățământ și tineret a Consiliului Minorităților Naționale, aflat în coordonarea Departamentului de relații interetnice din cadrul Secretariatului General al Guvernului, și al organizației minorității naționale reprezentate în Parlamentul României;”

Proiectul de lege, inițiat de UDMR în 2018, care aduce peste 30 de modificări Legii educației și care a fost votat, luni, în Senat, urmează să fie promulgat de președintele Iohannis.