ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Planul cadru pentru orele de curs ale elevilor de gimnaziu este cea mai bună variantă posibilă azi, spune ministrul Educației, Adrian Curaj.

„Cred că planul cadru pe care l-am prezentat este cea mai bună variantă posibilă astăzi, ținând cont de voința societății și posibilitățile actuale.

Tot ceea ce proiectăm referitor la învățământul gimnazial este orientat către profilul absolventului. ”Miracolul” așteptat ține de noi, de pașii sistematici pe care îi vom face predictibil, cu inovare și responsabilitate, fără a mai pune în joc viitorul copiilor noștri.

Pe de altă parte, nu acest plan cadru este cheia noii paradigme, ci programa școlară și efortul profesorilor. De aceea decizia de astăzi este începutul unui nou proces: acela de elaborare a programelor școlare, un efort inter- și trans-disciplinar”, a scris ministrul Educației pe pagina sa de Facebook.

Noul plan-cadru pentru orele de curs ale elevilor de gimnaziu a fost prezentat astăzi, la Ministerul Educației, potrivit digi24.ro. Nu au dispărut studiul muzicii, al artelor plastice, nu s-a micșorat numărul orelor de istorie. În total, noul plan permite creșterea numărului maxim al orelor de curs de la 30 la 34 săptămânal.

Planul, care prevede introducerea disciplinei Informatică și TIC, patru ore de Limba română în loc de cinci, dar și studierea Limbii latine în clasa a VII-a, a fost prezentat, marți, de directorul Institutului de Științe ale Educației, Ciprian Fartușnic, într-o conferință de presă.

Noul plan-cadru va fi aplicabil pentru copiii care vor intra în clasa a V-a în septembrie 2017. 

Potrivit planului, copiii au la dispoziție mult mai multe opționale în curriculum la dispoziția școlii (CDS), vor studia educația socială, care se va numi în clasa a V-a Studiul gândirii critice în contextul drepturilor și responsabilităților, în clasa a VI-a — Educație interculturală, în clasa a VII-a — Educație pentru cetățenie democratică și în clasa a VIII-a — Educație financiar-economică și antreprenoriatul.

Conform noului plan cadru, se au în vedere reechilibrarea ponderii diferitelor arii curriculare — om și societate, creșterea ponderii curriculumului la dispoziția școlii — 1-3 ore în clasele V-VII și 1-4 la clasa a VIII-a, introducerea unei noi discipline — Informatică și TIC, asigurarea studierii unor discipline în toți anii de gimnaziu, precum Educație socială, Educație plastică, Educație muzicală, accent pus pe latura practică, pe competențe, nu pe conținuturi, potrivit Agerpres.