ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Luni, 11 septembrie, începe noul an școlar, iar PF Daniel a transmis mesajul său de binecuvântare pentru elevi, părinți și profesori, într-un mesaj intitulat „Lumina educației – speranță pentru viață”, informează agenția Basilica.

În mesajul său, întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române vorbește despre importanța Familiei, a Bisericii și școlii în formarea tinerilor. Patriarhul românilor face un apel ca intensificarea dintre Familie, Biserică și Școală să crească, „ pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor și a tinerilor în comuniune și într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoștința față de părinți, profesori și binefăcători, prietenia, dărnicia și întrajutorarea”.

Iată mesajul Patriarhului României:

Cu bucurie duhovnicească binecuvântăm pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar, la începutul anului școlar 2017-2018.

Aflați la vârsta căutării și a marilor idealuri, copiii și tinerii sunt binecuvântați de Domnul nostru Iisus Hristos ca fiind modele de inocență și sinceritate, zicând: Cine nu va primi împărăția lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea(Marcu 10, 15).

În societatea secularizată de astăzi, idealurile mari de viață sunt adesea reduse la dorințe mărunte, de împlinire imediată și prin orice mijloace a unor obiective materiale. De aceea, Familia, Biserica și Școala sunt chemate să ofere copiilor și tinerilor, pe lângă cunoștințe intelectuale, și o formare spirituală  pentru a trăi viața în comuniune de iubire față de Dumnezeu și de oameni. În acest sens, trebuie intensificată cooperarea dintre Familie, Biserică și Școală, pentru a apăra inocența, sinceritatea și nevoia de creștere spirituală a copiilor și a tinerilor în comuniune și într-o comunitate care cultivă valori permanente, ca: recunoștința față de părinți, profesori și binefăcători, prietenia, dărnicia și întrajutorarea.

Familia reprezintă lăcașul intim cel mai de preț pentru cultivarea iubirii părintești, filiale și fraterne ca lumină a educației care leagă între ele generațiile trecute, prezente și viitoare. 

Biserica, astăzi, prin Programul catehetic „Hristos împărtășit copiilor” și Proiectul „Alege Școala!”, prin tabere educaționale, activități artistice și sportive, se străduiește să inspire copiilor și tinerilor cultura prieteniei și a iubirii darnice sau generoase, să prevină abandonul școlar, să suplinească lipsa de afecțiune din familiile cu părinți plecați la muncă în străinătate, să încurajeze copiii și tinerii talentați să-și cultive talantul, adică darurile native.

Școala, prin ora de Religie și prin celelalte discipline care cultivă valorile educaționale permanente, dorește să ofere copiilor și tinerilor lumini pentru viață, spre a putea discerne mai ușor între provocări efemere și perspective durabile în viață.

Cu prilejul începutului anului școlar 2017-2018, ne rugăm Preasfintei Treimi, Maicii Domnului și tuturor sfinților să ocrotească pe toți elevii, părinții și cadrele didactice din învățământul preuniversitar și să le dăruiască tuturor multă sănătate și ajutor, pace și bucurie în viață!