ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Eleva Ana Florea, din clasa a IX-a C a Colegiului Național „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureș, este unul dintre absolvenții care a reușit să obțină media 10 la examenul de Evaluare Națională și, pe lângă această performanță, a câștigat și Olimpiada Națională de Limba Latină.

Profesorii susțin că deși Ana Florea este acum la profilul de științele naturii, adică unul real, este foarte bună la disciplinele umaniste, cum ar fi Româna și Latina, și că valoarea ei în acest domeniu a fost confirmată nu doar prin faptul că este prima din țară la Limba Latină, ci și prin mențiunea obținută la Olimpiada Națională „Lectura ca abilitate de viață".

Aceasta a spus că atribuie performanțele sale la examenul de Evaluare Națională unor valori ca „responsabilitatea și ambiția", inoculate tot la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", unde a învățat și în ciclul gimnazial.

Pentru această performanță „subsumată cu momente frumoase", Ana Florea i-a mulțumit în special profesoarei sale, Ioana Zidărescu, care a sprijinit-o și inspirat-o în această direcție.

„Am reușit să ajung la acest nivel cum este și normal, prin multă muncă, aspirație, dar factorul cel mai important este pasiunea și nu mă imaginez performând pe un domeniu din care lipește aceasta. Din punct de vedere al carierei pe care doresc să o urmez, privesc această olimpiadă ca pe un frumos edificiu, o dovadă a faptului că am capacitatea de a realiza performanțe, dar nu îndeosebi ca pe ceva ce îmi desemnează în mod special intențiile de viitor. Doresc, desigur, ca ceea ca voi alege să cumuleze aceste cunoștințe și sunt interesată de filiera aceasta istorică", a precizat eleva pentru Agerpres.

Ana este convinsă că pasiunea este un important factor în ecuația finală a succesului și crede că firea sa curioasă, stimulată de provocări și dificultăți, au făcut diferența dintre ea și colegii săi. 

„Am avut în vara aceasta o tangență, poate întâmplătoare, în tabăra olimpicilor în care am avut onoarea de a fi invitată, cu câștigătorul premiului 2, iar această întâlnire mi-a confirmat că pasiunea e într-adevăr cheia, pentru că elevii de acest gen au în firea lor, insuflat, acest fel de a fi, distinct, această ambiție ardentă", mărturisește ea.

Ana Florea adaugă că lectura este, de asemenea, o mare pasiune de a sa, care i-a „conturat stilul de a scrie, de a gândi și implicit capacitatea de a alcătui liante culturale".

„Cred că, până la urmă, cheia educației este cititul. În materie de gusturi, în acest domeniu, sunt destul de selectivă și mi-am format păreri despre lumea literară prin vizionarea documentarelor, lucru care mă ajută mult când îmi aleg următoarea carte", a mai spus eleva.