Ministerul Educației cere inspectoratelor școlare să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu și să sesizeze de urgență organele de cercetare după ce doi părinți au fost condamnați abuziv pentru homeschooling

Ministerul Educației solicită Inspectoratelor Școlare să verifice situația elevilor pe care familiile i-au retras în mod „deliberat” de la cursurile învățământului obligatoriu, cerând inspectorilor școlari să ia măsuri pentru informarea părinților cu privire la obligațiile pe care le au pentru asigurarea dreptului de educație și să colaboreze cu autoritățile locale pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație al copiilor.
Mnisterul cere, de asemenea, inspectoratelor școlare „sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”.
Demersul Ministerului Educației are loc în contextul în care doi părinți din Bihor au fost trimiși în judecată și condamnați fiindcă și-au retras copiii de la școală, justificarea lor fiind aceea că nu sunt de acord cu utilizarea internetului, cu cursurile online pe care copiii le făceau în perioada de pandemie și cu faptul că prezența la școală a copiilor era condiționată de purtarea măștilor.
Într-o adresă trimisă Inspectoratelor Școlare de Direcția Generală Învățământ Preuniversitare și Direcția Generală Juridică și Control din Ministerul Educației și prezentată de educatieprivata.ro, reprezentanții ministerului cer inspectorilor din municipiul București și din județe să identifice cazurile de retragere a elevilor de la cursurile învățământului obligatoriu.
În documentul publicat de educatieprivata.ro, Ministerul cere inspectorilor școlari să ia o serie de măsuri între care: „informarea părinților, prin intermediul unității de învățământ, cu privire la obligațiile care le revin pentru asigurarea dreptului la educație al copiilor”; „informarea și colaborarea cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului pentru consiliere în vederea reînscrierii beneficiarilor primari în sistemul național de învățământ”, „colaborarea cu autoritatea publică locală pentru a monitoriza modul în care este respectat dreptul la educație”, precum și „informarea obligatorie a Ministerului Educației cu privire la aceste situații”.
Ministerul cere de asemenea inspectorilor școlari să ia ca măsură „sesizarea organelor de cercetare pentru luarea tuturor măsurilor de intrare în legalitate”:
Documentul, datat 3 ianuarie 2024, este trimis dinspre Minister către Inspectoratele Școlare „având în vedere informațiile potrivit cărora în România există familii care își retrag deliberat copiii de la cursurile învățământului obligatoriu, privându-i astfel de dreptul fundamental la învățătură prevăzut de Constituția României”.
În adresă se mai arată că Legea 198/2023 a învățământului preuniversitar stipulează formele de învățământ și unitățile înscrise în Registrul special al unităților de învățământ preuniversitar, iar „orice altă formă de funcționare a unor entități care pretind că oferă servicii educaționale echivalente învățământului obligatoriu este în afara Legii nr. 198/2023”.
Legea prevede că părintele sau persoana care are în grijă un minor și care în mod nejustificat îl retrage sau îl împiedică să urmeze cursurile învățământului obligatoriu poate fi pedepsit cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă, iar fapta rămâne nepedepsită dacă situația este remediată înainte de încheierea urmăririi penale.
Demersul Ministerului Educației are loc în condițiile în care, recent, doi părinți din județul Bihor, care au ales să-și educe acasă toți cei patru copii de vârstă școlară, au fost trimiși în judecată și au primit câte 4 luni de închisoare, însă cu amânarea aplicării pedepsei.
Conform reporterilor de la Adevărul, cazul a fost deschis anul trecut ca urmare a unei reclamații depuse de directorul Liceului teoretic Bratca din Aleșd, care a sesizat că în toamna lui 2021, cei doi părinți și-au retras din unitatea de învățământ copiii cu vârste de 8, 10, 11 și 13 ani, la momentul retragerii de la școală.
„În fața anchetatorilor, cei doi s-au declarat nemulțumiți de faptul că, în 2020, au primit diverse notificări în care li se atrăgea atenția că prezența la școală a copiilor este condiționată de purtarea măștii ori erau informați despre vaccinare. Pe de alta, ei au fost deranjați de trecerea la predarea orelor în sistem online, întrucât nu le-au permis nici până atunci copiilor accesul la internet și nici la televizor”, scrie Adevărul.
Copiii au fost înscriși la Home Life Academy și la West River Academy, unități școlare private din SUA, care le oferă îndrumare părinților deciși să-și educe singuri copiii contra unei taxe care, în 2021, s-a cifrat la 250 dolari pe an/familie.
Conform sursei citate, copiii au fost evaluați de către instituțiile publice autorizate care au stabilit că aceștia au mari lacune educaționale, raportat la vârsta lor, iar părinții nu au pregătirea să îi educe, în condițiile în care mama are opt clase absolvite, iar tatăl este absolvent de liceu.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Liga Studenților Iași și președintele de onoare Silvian Emanuel Man au fost atacați brutal de PNL-iștii locali

Scrisoarea Alianței Părinților către toți candidații la prezidențiale: ”Sunteți de acord cu...?”

Europarlamentarul Șerban-Dimitrie Sturdza solicită ministrului Educației al Ucrainei și Comisiei Europene să aprobe limba română în locul celei ”moldovenești” în școlile din Odesa

Doliu în lumea universitară! Renumit lector, moarte fulgerătoare, la doar 45 de ani. A promovat vaccinarea "sigură și eficientă" la ASE

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO
Secțiuni: Educație Prima pagină Școala în Familie Știri
Persoane: Ligia Deca
Locații: România
Subiecte: distrugerea învățământului Homeschooling retragerea elevilor de la școală Sistemul de învățământ
Organizații: Ministerul Educației Naționale
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (3)