ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ministerul Educației nu are în plan să introducă o materie cu denumirea „Educație sexuală” în trunchiul comun din școlile românești, arată un răspuns al instituției la o adresă a Asociației Pro Vita București.

În răspunsul său, Ministerul educației arată că instituția are un rol, conform legii Educației Naționale Nr.1/2011, în punerea a aplicare a Educației pentru Sănătate a societății. 

În acest context, Ministerul Educației a introdus o materie opțională, Educație pentru Sănătate, care vizează „formarea în rândul elevilor a unor comportamente responsabile pentru propria sănătate și a celor din jur, și promovarea unui stil de viață sănătos, prin toate comportamentele ei: igienă, mediu, alimentație, valori ale familiei, valori umanitare, prevenire comportamente cu risc, violență, prim ajutor, etc”.

De-asemenea, precizează Ministerul Educației, „Educație pentru Sănătate nu înseamnă educație sexuală". Această disciplină va rămâne, în continuare, una opțională, decizia fiind lăsată la latitudinea fiecărei școli în parte și a părinților.

„Curriculumul la decizia școlii se constituie atât din pachete disciplinare opționale ofertate la nivel național, regional și local, cât și din pachete disciplinare opționale ofertate la nivelul unității de învățământ. Consiliul de administrație al unității de învățământ, în urma consultării elevilor, părinților și pe baza resurselor disponibile, stabilește curriculumul la decizia școlii. În acest context legislativ, ca orice disciplină opțională, și educația pentru sănătate se realizează anual, prin consultarea elevilor, părinților și pe baza resurselor disponibile ale unității de învățământ”, arată Ministerul.

În final, Ministerul Educației asigură faptul că părinții au un rol decisiv „pentru asigurarea legitimității studiului și a conținutului curricular recunoscut ca dezirabil pentru studiul realizat de către elevi”.
 
De-a lungul timpului, au existat mai multe presiuni din partea ONG-urilor de stânga de a introduce ca materie obligatorie de studiu o disciplină denumită „educație sexuală”. Programa propusă pentru această materie era croită pe ideologia stângii radicale, respectiv promovarea homosexualității, a teoriei identității de gen, a avortului ca metodă contraceptivă, etc.
 
Asociațiile de părinți s-au opus de fiecare dată acestor inițiative.