ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marius Bostan, ministrul Comunicațiilor, a declarat zilele trecute că gratuitatea sistemului educațional nu oferă calitate. În opinia sa, părinții ar trebui să plătească pentru educația copiilor lor, "100 de lei pe lună, nu mult, ceva simbolic, dar să simtă că nu e gratis".

Liga Studenților din Iași a luat atitudine față de aceste declarații și a remis un comunicat în care îi amintește ministrului că ”în familiile cu posibilități reduse, 100 de lei sunt banii de mâncare pentru o săptămână sau banii de mâncare ai copilului student, timp de două săptămâni. Gratuitatea învățământului, consfințită de Consituția României prin art. 32, are rolul de a facilita tuturor accesul către învățământul public, indiferent de posibilitățile financiare”.

Iată comunicatul integral al Ligii Studenților din Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași:

”Apreciem orice dezbatere despre calitatea învățământului, dar Ministrul Comunicațiilor, Marius Bostan, face o greșeală foarte gravă afirmând că învățământul gratuit este „o reminiscență a celor 50 de ani de comunism” și că fiecare părinte ar trebui să plătească 100 de lei lunar pentru a crește calitatea învățământului.

În familiile cu posibilități reduse, 100 de lei sunt banii de mâncare pentru o săptămână sau banii de mâncare ai copilului student, timp de două săptămâni. Gratuitatea învățământului, consfințită de Consituția României prin art. 32, are rolul de a facilita tuturor accesul către învățământul public, indiferent de posibilitățile financiare.

Între finanțarea educației și calitatea ei există, desigur o legătură directă. Dar soluția nu este împovărarea populației și reducerea accesului la învățământul gratuit, ci acordarea a 6% din PIB pentru educație, deziderat pe care Liga Studenților (LS IAȘI) l-a susținut constant din 2013. Un sistem de educație bine finanțat va duce atât la creșterea stării generale a sănătății populației, cât și la o creștere economică pe termen lung, prin investiția fundamentală în capitalul uman.

Mai mult, domnul ministru ne-a arătat că nu prea știe istorie. Învățământul gratuit a fost introdus pentru prima dată de domnitorul Alexandru Ioan Cuza în 1864, dezideratul extinderii gratuității învățământului fiind susținut constant de reformatori ai sistemului educațional românesc precum Spriru Haret sau Simion Mehedinți.

Paradoxal, comuniștii sunt cei care întrerup învățământul gratuit, în prima perioadă a regimului, obligând elevii și studenții să aducă de acasă alimente, sub forma unor cote obligatorii. Cine nu își respecta cotele, nu mai putea urma cursurile.

Marius Bostan și-a uitat aparent și propria istorie. În 1995 era printre participanții grevei studențești care a reafirmat gratuitatea învățământului în România, prin aducerea unor amendamente la Legea Educației nr. 84/1995.

Dacă învățământul nu ar fi fost gratuit, România nu ar avut șansa să aibă o generație de intelectuali precum cea interbelică.

Dacă învățământul nu ar fi fost gratuit, mulți dintre noi, cel mai sigur, nu am fi putut să terminăm nici liceul și nici nu am fi ajuns la facultate.

În final, dacă învățământul nu ar fi fost gratuit, credem că nici domnul ministru Marius Bostan nu ar mai fi ajuns unde este acum.”