ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Elevilor de clasa a XII-a din Prahova care au participat ieri la faza pe județ a Olimpiadei de limba și literatura română le-au fost testate talentele de denunțători.

Ei au fost puși să rezolve următorul subiect:
  
„Imaginează-ți că te numești Luca Străjescu și ești personajul care colectează cotele țăranilor pentru stat din fragmentul extras din romanul Moromeții de Marin Preda. Redactează un referat (raport scris) adresat conducerii de partid, prin care să denunți calitatea de element dușmănos a lui Ilie Moromete, pe care ai constatat-o când ai fost să colectezi de la el cota".

„Denunțarea lui Ilie Moromete” valorează 30 de puncte din totalul de 120 al lucrării de olimpiadă.

Active News a cerut azi public Ministerului Educației să verifice subiectele de la faza județeană a Olimpiadei de limba și literatura română, propunând ca soluție, fie reluarea concursului, fie eliminarea punctajului acestui subiect la departajarea lucrărilor elevilor.
 
Ulterior, Pavel Năstase, ministrul Educației, a declarat că va verifica cine s-a ocupat de elaborarea acestui subiect de concurs. 

„Subiectele se fac la nivelul inspectoratelor județene. Noi avem în cadrul ministerului Cercul național de evaluare și examinare care se ocupă de toate concursurile, olimpiadele, inclusiv bacalaureatul. Mâine dimineață, la prima oră, voi face o analiză a acestei situații și vă voi da toate informațiile necesare. În funcție de această analiză, concursul poate fi anulat, să se țină altul. Nu este normal ca un asemenea subiect, la un asemenea nivel, să fie pus în discuție. Cred că elevii au lucruri mai interesante la care să se gândească, mai ales la un concurs de acest gen”, a declarat Pavel Năstase, într-o intervenție telefonică la Antena3.