ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Maximum șapte ore pe zi la școală și fără telefoane mobile. Sunt doar două dintre noutățile din Statutul elevului, proiect pus în dezbatere de Ministerul Educației. 


Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice a lansat în dezbatere publică proiectul Statutului elevului, care reglementează drepturile și obligațiile elevilor înmatriculați în instituțiile de învățământ de stat, particular sau confesional.

Proiectul prevede că elevii trebuie să stea cel mult șapte ore pe zi la școală, să primească rezultatele evaluărilor scrise în maximum 15 zile lucrătoare și fie informați despre notele consemnate în catalog, înaintea încheierii situației școlare. Elevii au acces în școală, în timpul programului, fără limitări din partea conducerii precum condiționalitatea de a avea uniformă.

Documentul prevede, de asemenea, îndatoriri, interdicții și sancțiuni pentru încălcarea de către elevi, în incinta unității de învățământ, a prevederilor prezentului statut sau a prevederilor explicite din actele normative în vigoare, în funcție de gravitatea acestora.

Noul statut al elevului interzice în școli drogurile și substanțele etnobotanice, jocurile de noroc, armele de foc, petardele, produsele pirotehnice și spray-urile lacrimogene sau paralizante. Pe lista neagră sunt și materialele electorale, de prozelitism religios, obscene sau pronografice.