ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SCRISOARE DESCHISĂ primită la redacție:

Domnilor si doamnelor, angajati ai Ministerului Invatamintului, la Colegiul Tehnic "George Baritiu" Baia Mare si la Inspectoratul Scolar Maramures,

Va scriu dupa ce am vizionat interviul dat de Vlad Taranu lui Marian Dumitru in studioul ActiveNews - Starea de Libertate. Ce inalta lectie de demnitate, patriotism si curaj! Ce exprimare limpede si logica! Ce determinare la acest adolescent curat si sensibil!

Si toate acestea in contrast cu meschina actiune a directiei liceului Gheorghe Baritiu si a Inspectoratului Scolar Maramures. Cu promtitudinea si cu acreala demne de vremurile kaghebist-comuniste l-ati executat pe Vlad pentru niste vini imaginare.

Ce fapte a comis Vlad?

A participat, la Bucuresti, la o manifestare dedicata memoriei luptatorilor anticomunisti. A adus si a daruit colegilor sai abtibilduri cu inscrisul: "Basarabia e Romania". Gest firesc, prin care si-a exprimat iubirea de tara si respectul fata de cei care prin jertfa lor au pus Romania in granitele ei firesti. O recunoastere a istoriei noastre.

Ca la comanda v-ati coalizat impotriva acestui adolescent curat, nu i-ati ascultat pasul si l-ati executat.

Singura voastra grija a fost sa incadrati "fapta" in articolele unor regulamente. Nici macar asta nu ati reusit. Penibil!

Credeti ca ascunzindu-va dupa regulamente va veti spala constiinta?

Am predat geografia in Olanda. La sectiunea "Geografie Sociala" se studiaza si subiectul "Cultura nationala". Cultura unui popor se defineste, conform manualelor olandeze - in aceasta ordine-, prin urmatoarele elemente: Religie (Credinta), Limba tarii, Istoria nationala, Traditii, Obiceiuri, Patrimoniu Material si Imaterial.

Elevii olandezi sint stimulati de la virste fragede sa-si iubeasca si sa-si admire tara, sa-si respecte si sa-si accepte istoria nationala cu bune si rele. Olandezii sint mindri de cultura lor si nu darima statuile inaintasilor ilustri.

Dumneavoastra mai saditi in sufletele elevilor dumneavoastra saminta dragostei de neam, a cunoasterii limbii si literaturii romane clasice? Ii mai invatati pe elevi istoria neamului si ce inseamna cinstirea eroilor? Sau ati devenit propagandisti ai unor ideologii tembele, straine de sufletul acestui neam, clocite in  minti strimbe, aiurea in lume. Atentie, raspindirea ideologiilor tine de politica. Mai respectam regulamente?

Am facut scoala in Romania comunista. Dar profesorii nostri ne iubeau, ne stimulau talentele, ne incurajau nazuintele spre bine.

Mai sinteti voi fauritori de caractere? Ii invatati pe elevii vostri sa zboare sau sau le ciuntiti aripile, inchircindu-le sufletele pe paturi ideologice ale lui Procust? Mai sinteti voi modele de urmat sau marunti slujbasi, gardieni ai corectitudinii politice?

Dascalia se face cu mintea si inima nu cu lozinci goale, despre diversitate, toleranta, incluziune si alte bazaconii.

Aveti curajul sa-l mai priviti in ochi pe Vlad si sa va spuneti fara jena ca ati facut o fapta dreapta?

Si o ultima intrebare, care se adreseaza si Ligiei Deca, ministrul invatamintului, care a jurat sa slujeasca interesele Romaniei si ale poporului roman:

Sinteti in stare sa va asumati raspunderea pentru distrugerea Romaniei?

Pentru ca asa cum este invatamintul astazi asa va fi Romania miine.

Acestea toate nu sint intrebari retorice, ci reale si asteapta raspunsuri urgente si sincere! Si fapte pe masura!

Asadar domnilor si doamnelor de la Colegiul Tehnic "George Baritiu" din Baia Mare: Curaj!

Cercetati-va constiinta cu onestitate si invitati-i pe Vlad si pe mama lui din nou la scoala.

Doamnei oferiti-i un buchet mare si frumos de flori, cu scuzele de rigoare. Iar lui Vlad stergeti-i sanctiunea si purtati-l ca pe un stindard al iubirii de tara.

Cind veti sarbatori marile evenimente istorice, invitati-l pe Vlad sa vorbeasca despre cum traieste el patriotismul. Va vorbi cu sinceritate, din inima, impartasindu-si experientele proprii, nu in cuvinte calpe si discursuri formale.

Daca aceasta este politica, nu stiu. Dar nu sintem noi toti locuitori ai polys-ului, raspunzatori de soarta cetatii?

Asa sa ne ajute Dumnezeu!

Smaranda Bubberman

Doetinchem, Olanda