ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Părinții celor patru copii din Bihor, care și-au retras cei patru copii de la școală pentru a face homeschooling în pandemie și care au fost obligați în premieră de Curtea de Apel Oradea să reînscrie copiii la o școală acreditată de pe teritoriul României, au atacat decizia definitivă a instanței, la Înalta Curte de Casație și Justiție, potrivit răspunsului DGASPC la solicitarea Edupedu.ro.  
 
 

Între timp, părinții le-au arătat inspectorilor de la asistență socială cereri de transfer ale copiilor, depuse la Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea. Pe 9 mai, Curtea de Apel Oradea a menținut decizia Judecătoriei Aleșd și a dispus ca părinții să îi înscrie pe cei patru copii în învățământul general obligatoriu, "exclusiv într-o instituție de învățământ acreditată în România (nu altundeva)”. IPJ Bihor confirmă faptul că părinții i-ar fi înscris pe copii la o altă școală, nu la cea de unde i-au retras, fără să dea nume.

"În urma verificărilor reprezentanților Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, la domiciliul copiilor s-a constatat faptul că în prezent problemele legate de situația școlară a copiilor se află pe rolul instanței judecătorești prin recurs în Casație penal prin care se solicită trimiterea dosarului cauzei spre competentă soluționare către Înalta Curte de Casație și justiție”, scrie în document.

Potrivit DGASPC, părinții le-ar fi arătat inspectorilor că au făcut cereri de transfer pentru copii la liceul Teologic Penticostal: "De asemenea, părinții au fost informați de către reprezentanții DGASPC Bihor că este necesar să își asume și să conștientizeze că au obligativitatea morală cât și legală de a sprijini și a întreprinde toate măsurile necesare pentru a susține și asigura frecvența școlară a copiilor, într-o unitate de învățământ din sistemul național de învățământ din România, răspunderea pentru creștere și asigurarea dezvoltării copiilor revenind în primul rând părinților, aceștia având obligația de a-și exercita drepturile și de a-și îndeplini obligațiile față de copii ținând seama cu prioritate de interesul superior al acestuia, potrivit legii 272 / 2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Precizăm faptul că, părintele, prin reprezentarea dreptului pe care îl are, a pus la dispoziția DGASPC Bihor solicitările transferului școlar depuse la Liceul Teologic Penticostal Betel Oradea”.

Informația a fost confirmată și de Inspectoratul de poliție Bihor, însă fără să precizeze numele școlii unde au fost înscriși copiii.

Deși decizia definitivă a fost dată în luna mai, surse au declarat pentru Edupedu.ro că până în luna iulie 2024, copiii nu fuseseră reînscriși la liceul de unde au fost retrași de părinți, în pandemie.

Potrivit Curții de Apel Oradea, poliția este cea care se poate sesiza dacă nu este pusă în aplicare sentința: "În cazul în care copiii nu sunt înscris la școală, organele de urmărire penală se pot sesiza din oficiu conform articolului 292 C. pr. civ sau pot fi sesizate printr-un denunț de către o persoană fizică sau juridică conform articolului 290 C. pr. civ”, menționează Curtea de Apel Oradea.

Forma de învățământ homeschooling e o formă de învățământ nerecunoscută în România, conform prevederilor Legii nr 1/2011 – Legea educației naționale, (n. red legea aflată atunci în vigoare) dar nici potrivit actualei legi nr. 198/2023.

Este pentru prima oară când o instanță din România a condamnat la închisoare cu suspendare părinții unor copii pentru că i-au retras de la școală în pandemie. Motivul a fost acela că au dificultăți de acomodare la noile condiții impuse de pandemie și au ales să le predea ei copiilor, prin sistem homeschooling, potrivit hotărârii instanței, dată pe 21.12.2023.