ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România s-a clasat pe locul opt din 37 de echipe la Campionatul European de Securitate Cibernetică (ECSC), care s-a desfășurat între 8 și 11 octombrie la Torino, Italia, conform unui anunț publicat de Ministerul Educației. 

Ediția din 2024 a ECSC a adus la Torino un total de 37 de echipe din Europa, fiecare dintre acestea fiind compusă din cei mai buni tineri experți în securitate cibernetică din țările lor. România, prin performanța sa, s-a evidențiat într-un context internațional, confirmându-și statutul de jucător important în peisajul securității digitale, potrivit comunicatului, citat de AZNews.ro. Potrivit Ministerului Educației, echipa României a fost alcătuită din cinci elevi cu performanțe remarcabile:

Ghica Alexandru-Darius, elev la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București;
Seba Vlad-Ionuț, de la Colegiul Național „Tudor Vianu” din București;
Vășcuță Denis-Cristian, tot de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București;
Mateciuc Vlad-Ștefan, elev al Liceului Teoretic „Callatis” din Mangalia;
Antal Robert-Alexandru, de la Complexul Educațional „Laude Reut” din București.

Acest grup de tineri a beneficiat de coordonarea și sprijinul unor specialiști de renume. „Coordonatorul principal al echipei a fost lectorul universitar dr. Șinca George-Marius de la Universitatea ‘Emanuel’ din Oradea, iar Doce Ancuța-Dumitrița, manager superior în securitate cibernetică la Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), a îndeplinit rolul de coordonator adjunct”, a explicat Ministerul Educației.

Accesul la această competiție nu a fost însă unul simplu, ci s-a realizat pe baza unor competiții naționale riguroase. „Pentru a reprezenta România la campionatul european, candidații pasionați de cyber trebuie să participe inițial la Campionatul Național de Securitate Cibernetică – RoCSC sau, începând de anul acesta, la Olimpiada de Securitate Cibernetică, competiții organizate de Serviciul Român de Informații (prin intermediul Centrului Național Cyberint), Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Asociația Națională pentru Securitatea Sistemelor Informatice (ANSSI) și Ministerul Educației, împreună cu parteneri privați”, a precizat ministerul.

În plus, tinerii care aspiră la a reprezenta România în astfel de competiții pot începe pregătirea prin intermediul platformei educaționale CyberEdu, care oferă o gamă largă de exerciții practice de securitate cibernetică. „Tinerii interesați de dezvoltarea abilităților tehnice de profil se pot pregăti pentru Campionatul National de Securitate Cibernetică sau pentru Olimpiada de Securitate Cibernetica pe platforma educațională online CyberEdu, un spațiu digital de antrenament în care se regăsesc majoritatea exercițiilor propuse în edițiile anterioare ale ROCSC și ECSC, precum și alte exerciții construite pentru competiții de securitate cibernetică internaționale”, a adăugat Ministerul Educației în postare.