Mii de elevi încep luni noul an școlar fără condiții minime de igienă, în școli neautorizate, fără apă potabilă și cu toalete în curte. În Suceava doar una din trei școli are autorizație de funcționare, iar într-o unitate școlară din Cluj, copiii riscă tot timpul să cadă în latrinele prea mari, conform Mediafax.

Elevii care locuiesc în cartierele din cele patru orașe din Bistrița-Năsăud au condiții mai proaste la școală decât miile de elevi care învață la sat, iar autoritățile locale nu intenționează să schimbe situația, preferând să închidă unitățile de învățământ decât să le reabiliteze.

ImunoMedica


Anul școlar începe fără ca elevii să aibă minime condiții de igienă: în clădiri neautorizate, fără apă potabilă și cu toalete de lemn, în curte, folosite atât de copii, cât și de profesori.

Școala Generală din cartierul Slătinița, situată la 5 kilometri de centrul Bistriței nu a obținut nici în acest an școlar autorizație de funcționare de la Direcția de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, iar elevii care învață aici nu au cele mai elementare condițiile cerute de lege. Școala nouă din localitate a fost închisă în urmă cu șapte ani, după ce autoritățile au stabilit ca elevii de gimnaziu să fie aduși la Bistrița pentru a-și continua studiile, așa că preșcolarii și elevii din ciclul primar au fost mutați într-o clădire veche a școlii, care nu are geamuri termopan, este insuficient luminată și nu are încălzire centralizată.

Școala are o toaletă de lemn, în fundul curții, iar muncitorii o vopsesc înainte de începerea fiecărui an școlar, însă alte investiții nu se fac.

Pentru o altă școală din Bistrița-Năsăud, cea din Slătinița, autoritățile locale nu au în plan să facă investiții majore în următorii ani din cauza numărului tot mai mic de elevi.

„Primăria Bistrița alocă bani doar pentru lucrările de reparații curente, nu pentru investiții la școala din Slătinița, neexistând în plan să se facă alte lucrări în afară de igienizările și reparațiile curtente. Elevii din Slătinița, începând cu clasa a V-a sunt aduși la școală la Bistrița, cu microbuze, aici rămânând numai preșcolarii și elevii claselor I - IV și aceștia din ce în ce mai puțini. Problemele existente la nivelul școlii sunt de fapt problemele întregii comunităț: lipsa accesului la apă curentă și la canalizare, din acest motiv instituția de învățământ are toalete de lemn în curtea școlii și nu poate fi autorizată”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiul Bistrița, Mihai Ruști.

Potrivit acestuia, la Școala din Slătinița este adusă apă în recipiente, după începerea școlii, astfel încât elevii și profesorii să se poată spăla pe mâni după ce au fost la toaletă. De asemenea, există și rezervoare de apă potabilă pentru consum.

O situație similară exista și la Figa, un cartier al orașului Beclean, unde elevii și profesorii încep școala în aceleași condiții cu cele din anii trecuți: într-o clădire veche, fără apă și cu toaleta în fundul curții.

Autoritățile locale au igienizat cele trei toalete existente, una pentru profesori și două pentru elevi, însă alte investiții nu au fost făcute.

Deși sunt destul de mulți copii în Figa, majoritatea părinților preferă să-i trimită la școală la Beclean pentru că sunt alte condiții.

„Ne-am obișnuit deja cu toaletele de lemn, care sunt rămase de pe vremea când eram noi copii și nu mai vrem ca și micuții noștri să aibă aceleași condiții. Suntem totuși în 2017 și cred că accesul la toaletă nu ar trebui să fie un lux. Nimeni nu zice nimic despre modernizarea acestora și nici nu cred că se vor situația se va schimba prea curând, copiii care au rămas la școală în sat sunt din ce în ce mai puțini, iar cei care au rămas în sat se descurcă în timpul orelor cum pot”, spune Mia Rus, o localnică din Figa.

Elevii de la școala din Figa spun că cel mai greu este să meargă la toaletă în timpul iernii, atunci când e foarte frig. Pentru a nu folosi latrinele, aceștia îi roagă de vecini să îi primească sau merg la magazinul din apropiere, unde cer să fie lăsați să meargă la toaletă.

„Încercăm să folosim mai puțin toaletele de la școală, numai chiar în cazuri de maximă urgență mergem aici. Cel mai greu este iarna, când îngheți de frig dacă mergi la baie. Avem noroc cu vecinii de lângă școală și cu doamna de la magazin care ne mai lasă să mergem la toaletă dacă chiar avem nevoie, altfel așteptăm până ajungem acasă”, a povestit Mihai, un băiețel din localitate.

Nici autoritățile din orașele Năsăud și Sîngeorz-Băi nu se pot lăuda că le oferă condiții mai bune elevilor din carierele Lușa și Cormaia și cele două școli își așteaptă elevii în aceleași condiții ca și anii trecuți – fără apă, fără toalete și fără autorizații sanitare de funcționare.

În Bistrița-Năsăud, 48 de instituții de învățământ nu au toalete corespunzătoare și peste 100 nu sunt racordate la rețeaua de apă potabilă.

Doar una din trei școli din județul Suceava a primit autorizație sanitară de funcționare în noul an școlar, din cele 763 de unități de învățământ doar 261 respectând condițiile impuse de lege pentru sănătatea și siguranța elevilor. De altfel, Suceava este pe primul loc în topul județelor cu cele mai puține școli autorizate sanitar.

Conform informațiilor furnizate de Direcția de Sănătate Publică Suceava, majoritatea școlilor care au obținut autorizațiile de funcționare sunt din mediul rural – 137, alte 124 de autorizații fiind eliberate școlilor din mediul urban.

„Este vorba despre 84 de grădinițe, 124 de școli și 37 de licee. De asemenea, sunt autorizate sanitar și șase unități de învățământ special, o școală postliceală și nouă cluburi ale elevilor”, se arată într-un raportul al Direcției de Sănătate Publică Suceava.

Conducerea Inspectoratului Școlar Suceava spune că situația din județ este cea mai gravă din țară, condițiile în care învață copiii clasând județul Suceava pe "rușinosul loc 1”. Majoritatea unităților de învățământ nu au reușit să obțină autorizația de funcționare din lipsei apei curente și a faptului că au toaletele în curte.

„Avem 200 de școli care au toaletele în fundul curții și ne clasăm pe rușinosul loc 1 la nivelul țării. Cred că după noi mai este județul Vrancea cu probleme grave ca ale noastre. Noi suntem un județ mare, însă, avem mulți copii și multe unități de învățământ. S-a reușit accesarea unei sume de 382 milioane de lei pentru reabilitări în școli, majoritatea sumelor sunt accesate prin Programul Național de Dezvoltare Locală. În doi ani sperăm să fim fără toalete în curte, iar copiii să aibă condiții decente la școală”, a declarat inspectorul școlar general, Gheorghe Lazăr.

Un număr de 29 de obiective de învățământ din județul Cluj nu au primit autorizație sanitară de funcționare din partea DSP pe motiv că au grup sanitar tip latrină, în curte, primarul comunei Recea Cristur avertizând că elevii unei școli riscă să cadă în latrina din curte.

"Din totalul de 653 de obiective din județul Cluj, sunt 29 de obiective care nu au primit autorizație de funcționare din partea DSP motivul fiind existența grupului sanitar tip latrină. Aceste 29 de obiective sunt în sate cu număr mic de elevi, de pe raza a 20 de comune din județ”, au spus sursele citate.

Primarul comunei Căpușu Mare, Gheorghe Iancu, a declarat că școala din satul Dângăul Mare, cu clasele I – IV, are latrină, dar urmează să fie amenajată o toaletă în incinta unității.

„Directoarea școlii ar trebui să se ocupe de rezolvarea problemei, are și bani, pentru că ce depindea de Primărie am făcut. Am achizionat și instalat un bazin vidanjabil cu o capacitate de 15 metri cubi, iar la câți elevi sunt ar putea funcționa câțiva ani buni. Este apă în incinta școlii, trebuiau doar racordurile la bazin și amenajată o toaletă. Dar directoarea a preferat anul trecut să betoneze o parcare din fața școlii din centrul de comună, care a costat 60.000 de lei, în loc să amenajeze o toaletă în școala din Dângăul Mare. Acestea sunt prioritățile unui gospodar?”, a spus Iancu.

Edilul a atras atenția asupra pericolului la care sunt expuși cei 7 elevi ai școlii din Dângăul Mare care folosesc latrina din curte.

„Aceasta nu corespunde din punct de vedere al siguranței copiilor, nu numai de igienă. Este o toaletă în care pot să cadă oricând copiii, mai ales că sunt din clase mici”, a avertizat primarul.

Și în satul Ciubăncuța, comuna Recea Cristur, școala cu clasele I – IV funcționează cu latrină în curte, din cauza "birocrației”, aici învățând 20 de elevi. Primarul Laurian Rus speră ca situația să se remedieze în câteva luni.

„Avem câștigată licitația pentru reabilitarea școlii din Ciubăncuța, dar birocrație ne omoară, așteptăm după 8 avize pentru a putea obține autorizația de construire. Bani avem, apă avem din surse proprii, bazine cu fântâni de suprafață, proiectul prevede și construirea unei toalete în școală. Sperăm ca în două săptămâni să ne apucăm de lucru și estimăm că lucrările vor dura câteva luni, dar până atunci elevii merg la latrină”, a spus Rus.