ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Platforma civică „Împreună” a trimis o sesizare noului Ministru al Educației, având ca temă „legalitatea deciziei” de a purta 100 de elevi la o vizionare, urmată de o dezbatere asupra filmului „120 bpm”.

„Platforma civică Împreună  - cea mai largă și profundă formă de unitate a societății civile din România, compusă din peste 1.000 de ONG-uri și intelectuali din tot spațiul românesc, vă rugăm ca, în ceea ce privește organizarea unei dezbateri cu elevi de liceu la cinematograful Elvire Popesco din București, pe marginea filmului „120 bpm”, 

- să verificați legalitatea deciziei de a organiza dezbateri cu elevi de liceu pe marginea filmului „120 bpm”. A fost clasificat acest film de instituțiile în drept înainte de organizarea dezbaterii (19 ianuarie 2017)? Dacă, da, pentru ce categorii de vârstă? Dacă nu, de ce s-a organizat o dezbatere cu minori pe marginea acestui film? Organizatorii au cerut și obținut acordul expres al părinților? Decizia profesorilor de a participa alături de elevi minori a avut aprobarea expresă a conducerii unităților de învățământ respective?

- să verificați oportunitatea organizării unei dezbateri cu elevi de liceu fără avertizări explicite, clare, cu privire la conținutul filmului, cu privire la scenele explicite de sex și a gradului și genului de violență conținută”, arată textul sesizării.

Platforma civică „Împreună” mai informează Ministrul că dezbaterea de după proiecție „a avut ca temă educația sexuală, fiind condusă și moderată de persoane necalificate  pentru această temă, rezultând clar aspectul pur propagandistic al filmului și al dezbaterii, la care, de altfel, a luat parte un cunoscut activist LGBT”.

„Să înțelegem că rațiunea dezbaterii a fost una medicală, iar filmul a avut rolul de material didactic? Atunci de ce a fost ales cazul unei relații homosexuale cu scene explicite de sex? Școala românească este implicată în activismul LGBT? Este vădit mesajul invitaților la „dezbatere”, care prezintă elevilor orientarea homosexuală drept comportament dezirabil, în prezența cadrelor didactice”, se încheie documentul.

ActiveNews
a relatat la vremea respectivă despre „dezbaterea” moderată de Vintilă Mihăilescu, la care nu a fost invitat niciun reprezentant al părinților, al profesorilor sau al cadrelor medicale, ci doar liderul Accept, Florin Buhuceanu. 

Proiecția filmului „120 de bpm” la Muzeul Țăranului Român a stârnit proteste vehemente din partea societății civile creștine în ultima săptămână.