ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dispariția scriitorilor români din manuale rămâne un mister pentru poetul Lucian Avramescu, care se întreabă retoric, într-un editorial pentru AM Press, „a cui e guma care șterge din manuale scriitorii români?”.

„Am fost invitat să vorbesc, în fața elevilor și cadrelor didactice dintr-o școală prahoveană, despre lipsa scriitorilor români din manuale. Cineva, nu se știe cine, îi șterge cu guma, îi taie din cuprins ca pe o eroare . Pe unii, chiar înainte de a ajunge acolo (…) Ce puteam răspunde, la întrebarea nemiloasă de ce nu-s și eu, pe undeva, prin manuale? Pesemne că nu sunt vrednic de așa ceva. Da, dar de ce au dispărut și unii clasici, fiind înlocuiți cu scriitori străini de care nimeni n-a auzit? Nu-i, răspund eu în gând, vina lor că nu-i știm! Poate-s mari, iar noi – prinși cu alte treburi – n-am avut răgaz să-i citim! Dar unii-s evident scriitori minori, ocoliți nu doar de celebritate, ci și de har, iar prin minunile care se petrec azi pe pământ au intrat pe ușa din dos în ministerul român al școlilor și în cancelarii, pentru a poposi în final în cartea de pe banca școlarului, nimicindu-i iubirea, și așa diminuată, de carte”, scrie Lucian Avramescu.

Alături de înlocuirea clasicilor români cu "scriitori străini de care nimeni nu a auzit”, Lucian Avramescu amintește și de „dispariția istoriei românilor din cartea de istorie predată în școlile noastre”.

„Nu știu, domnilor profesori și domnilor copii, să răspund temei. Acum câțiva ani, e singura mea tangență cu subiectul, am semnat un fel de acord prin care mă angajam să cedez unei edituri drepturile cuvenite, preluându-mi câteva poezii pe care ei le aleseseră pentru niște clase. Directorul m-a sunat apoi să-mi mulțumească fiindcă le-am dat gratis productele mele, dar în final, editura a pierdut licitația pe care o câștigase inițial și tipărise o bună parte din manuale. Vă pot trimite, mi-a zis el, câteva exemplare să le vedeți. Nu m-am arătat interesat. Mai marii din învățământ au agreat o firmă cu argumente de partid, pe care editura inițială nu le deținea”, explică Avramescu.
 
Potrivit acestuia, o posibilă explicație ar fi că este vorba despre „un exercițiu impus de uitare”.

„Cineva mi-a spus că urmașii unor scriitori români, caliciți la drepturile moștenite, vând scump și, din astă pricină, scriitorii mari defuncți au dispărut din manuale. Nu cred. Motivele ar trebui căutate mai adânc, unde nu-i exclus ca arheologul curios să dea de mocirlă”, concluzioneză poetul Lucian Avramescu.