ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Educația sexuală a copiilor trebuie să înceapă de acasă, de către părinți, fără ca informația oferită să anuleze sfințenia temei și inoculând copiilor necesitatea de a lega sexualitatea de dragoste, două elemente indestructibile, pe care astăzi lumea le desparte. 

Acestea sunt doar câteva idei dintr-un mănunchi de sfaturi valoroase, pe care părintele Vasile Thermos, psihiatru și psiholog, le prezintă în cartea "Sfaturi pentru o creștere sănătoasă a copiilor”.

Vă oferim, în cele ce urmează, fragmente din această carte, care sperăm să fie de folos părinților, dar și educatorilor care doresc să asigure copiilor o cât mai bună educație în aceste vremuri destul de tulburi.

Educația sexuală trebuie să înceapă acasă

„Toate laturile educației încep de acasă, de ce să nu înceapă și educația sexuală tot de aici? Ar fi nefiresc să se transfere pe deplin altuia această responsabilitate. Altceva este dacă în subsidiar, la școală, se va relua această temă, dacă va ajuta lucrarea noastră, dar demersul principal al pregătirii le aparține părinților”. (pag 66)
Informarea nu face ca tema să-și piardă din sfințenia ei. 

„Acesta este un alt element pe care trebuie să-l subliniem și în care ar trebui să consta diferența educației făcute acasă de cea făcută la școală. Adică să nu oferim doar informații despre anatomia și funcționarea sistemului genital, cunoștințe seci, ci să poziționăm această funcție în cadrul larg al vieții și al valorilor pe care le avem și, bineînțeles, al vieții duhovnicești pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o. De vreme ce trupul omului este zidit de Dumnezeu, și funcțiile acestuia au fost date tot de Dumnezeu, deci fiecare funcție are o sacralitate și aceasta trebuie să se predea copiilor alături de celelalte informații. (pag 71)

„Prin urmare, o idee foarte frumoasă este că ne ferim de aceste momente și noi, cei mari, nu pentru că au ceva rău în ele, ci pentru că această funcție are atâta sfințenie, încât felul în care o prezintă mass-media o subclasifică, o devalorizează și nu ne ajută nici pe noi să menținem înălțimea ei în adâncul nostru. Adică evitarea unor astfel de priveliști este motivată de sfințenia temei, ci nu de faptul că este ceva rău. Este important ca copilul să audă aceasta, deoarece de multe ori copiii primesc mesajul: evitați astfel de lucruri. Închidem televizorul deoarece este ceva rău, ceva urît acolo sau, mai grav, copiii creștini nu trebuie să se uite la așa ceva, fără să se explice motivul. Motivul este că această manifestare a firii omenești este atât de valoroasă și nu este permis să fie desconsiderată, devalorificată cu scop comercial”. (pag 72)

Sexualitatea și dragostea sunt indestructibil legate 

„Educația sexuală nu este sub niciun chip un subiect separat de restul vieții și că educația nu trebuie să fie doar tehnică, nu trebuie să se rezume la informații și cunoștințe, deși și acestea sunt necesare. Modul în care educăm sexual este legat esențial de modul în care trăim întreg complex al dragostei, nu doar latura sexuală, al dragostei ca părinți și ca soți. Felul în care o trăim este cel care se transmite copiilor, pentru ca aceștia să dobândească aceeași poziționare față de dragoste și de sexualitate, care sunt legate. Cu cât noi trăim și cultivăm acestă legătură conjugală mai corect, cu atât ne și raportăm mai corect la sexualitate. Trăind dragostea așa cum ne învață Biserica, trăim și sexualitatea așa cum e înțeleasă în Biserică, și putem inocula copiilor noștri necesitatea de a lega aceste două elemente indestructibile, pe care astăzi lumea le desparte”. (pag 78)

*Părintele Vasile Thermos s-a născut în Levkada, în 1957 și a studiat medicina și teologia la Universitatea din Atena. Profesează psihiatria și psihologia la copii, adolescenți și tineri. Este doctor al secției de Teologie Socială a Universității din Atena. Slujește în cadrul Mitropoliei Tebei șo Levadiei.

(Pr. Vasile Thermos- „Sfaturi pentru o creștere sănătoasă a copiilor”, editura Sophia, 2009, capitolul Educația sexuală, pag 63-79)