Rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj Napoca, prof. Ioan-Aurel Pop, a spus la începutul noului universitar că mesajul către comunitate al instituției pe care o conduce, deși este „ în română, maghiară, germană, engleză, mai exact în limbajul universal al științei”  dar nu poată să nu conțină „unduirea câte unei hore, tânguirea Baladei lui Porumbescu, arama codrilor de argint toamna, albastrul Voronețului, săgeata câte unei turle gotice de biserică din sudul Transilvaniei sau izul de fân reavăn, proaspăt cosit”.

„Acestea toate nu se pot face numai cu aparatele și cu mintea, ci se cuvin făcute și cu sufletul, iar Universitatea trebuie să scoată de pe băncile ei oameni de suflet, cu sensibilitate vie, cu sete de adevăr, aureolat de iubire și de bunătate”, a mai adăugat el.

Președintele Academiei Române le-a transmis cadrelor didactice că  au datoria de a semăna „în suflete virtuți, valori și încredere, pentru că educatorii nu au dreptul și nici permisiunea de la Dumnezeu să fie dedați răului și să fie pesimiști.”

Prof. Ioan-Aurel Pop a mai spus cu această ocazie că o națiune se distruge în primul rând dacă este distrus învățământul.

„Lecția Universității este una veche și simplă: comunitatea magiștrilor și discipolilor pregătește lumea viitorului pe baza experienței trecutului și arată mereu că nu studenții există pentru profesori, ci profesorii pentru studenți. Datoria vieții profesorilor este să pregătească mereu studenți foarte buni, capabili de investigație și de cercetare, dar mai ales de dăscălie. Orice specialist autentic, din orice domeniu, trebuie să fie – măcar într-o etapă din viața lui – și dascăl, adică să-i lumineze pe tineri cu înalta lui știință. Pentru că dacă nu fac asta cei buni, o vor face cei mai puțin buni și vor ieși din mâinile lor absolvenți mediocri sau slabi. Studenții de la UBB, mai ales cei de la nivelurile masterat și doctorat, sunt partenerii noștri de cunoaștere avansată și de anchetă în cercetare. Cu ei cunoaștem în profunzime realitatea și ducem lumea mai departe. De aceea, spunem, fără teamă de a greși, că educația și, mai ales, educația superioară susține viitorul comunității. „Distrugerea oricărei națiuni nu necesită bombe atomice sau rachete balistice intercontinentale. Trebuie doar scăderea calității învățământului și permisiunea fraudei la examenele studenților. Pacienții mor în mâinile unor asemenea medici. Clădirile se prăbușesc, fiind construite de asemenea ingineri. Banii se pierd în mâinile unor asemenea economiști. Dreptatea se evaporă în mâinile unor asemenea judecători. Falimentul învățământului este falimentul națiunii”, a mai adăugat prof. Pop.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews