O cale sigură de a câștiga popularitatea este de a lansa în spațiul public atacuri la adresa Bisericii, plecând de la informații false, care vor fi însă aplaude de cei care nu cunosc tema respectivă, scrie Pr. Emil Jurcan, profesor universitar doctor la Catedra de Istoria Religiilor a Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, într-o replica la postarea lui Andrei Caramitru împotriva Maicii Domnului.

În punctul de vedere, publicat pe siteul Episcopiei Hușilor, Prof. Emil Jurcan explică mecanismul prin care o persoană care dorește să fie băgată în seamă atacă Biserica, promovând falsuri ca fiind adevăruri istorice. Este cazul lui Andrei Caramitru care, într-o postare recentă, spune că Fecioara Maria nu e altceva decât cultul lui Isis, mama lui Horus, „reîncarnat” în creștinism.

„Dar acum așa se pare că, dacă vrei să te vadă cineva și să te și bage în seamă, atunci singura ta șansă este să ataci Biserică, pe Dumnezeu și tot ceea ce acest popor păstrează ca sfânt. Atunci, cu siguranță, vei găsi o sumă mare de aplaudaci, care oricum nu știu mare lucru despre ceea ce tu acuzi (și nici tu nu știi, dar nu lași să se vadă) și vor spune toți în cor „wow, ce cool!”. Ce este așa de cool? Nu se știe. Poate acuza nefondată la adresa Bisericii și a sfințeniei ei”, menționează Prof. Emil Jurcan.

În continuare, Emil Jurcan demontează toate ipoteze pe care Andrei Caramitru le vehiculează ca fiind adevăruri deschizătoare de minți.

„Cel care vrea "să ne deschidă mintea” încearcă să ne deschidă mintea plecând de la falsa informație, preluată mai ales din bibliografia feministă anarhistă, care vrea să dărâme tot. Cică de la cultele feminine agrare care simbolizau fertilitatea. Nimic mai fals. Toate religiile vorbesc despre un monoteism principal, care apoi a derivat în dualisme sau politeisme. Abia câteva religii și-au păstrat calitatea monoteistă. Se uită însă că din punct de vedere dogmatic, Dumnezeu nu este bărbat și nici masculin. L-am numit Dominus Deus și de aici Dumnezeu pentru că nu am găsit un alt nume. Căci Dumnezeu este mai presus de nume și de gen. Deci tema feministă că la început a existat doar o zeiță și apoi apare latura ei masculină este doar un segment de mit, între multe alte mii de mituri. Dincolo de aceste mituri stă realitatea unui Dumnezeu care nu este nici masculin și nici feminin, ci este Spiritul absolut, ce transcende orice formă de gen”, argumentează Prof. Jurcan.

În ceea ce privește analogia făcută de A. Caramitru între Maica Domnului și Isis, Profesorul. Emil Jurcan întreabă retoric: „Domnule Caramitru, să fim serioși! Chiar puteți să asociați numele și puritatea Fecioarei Maria cu cea care s-a autofecundat în Delta Nilului??? Chiar ne faceți proști?”

„Sunteți un om inteligent, dar vă rog să vă ridicați inteligența la cota corectitudinii deontologice și să nu mai livrați informați false pe care masa de tineri le primește pe nemestecate, ca puii de vrabie din cuib.Tinerii noștri sunt deștepți, haideți să le dăm informații inteligente și adevărate. Și încă ceva: lăsați teologia celor care s-au  pregătit pentru așa ceva. Și nu mai recurgeți la expresii de genul "toți istoricii religiilor”, căci chiar devenim penibili. Nu i-ați citit pe aceștia toți, deci să nu cădem în penibila expresie "știu tot ce se poate ști” … și încă ceva pe deasupra”, concluzionează Emil Jurcan.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews