ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cristina Tunegaru este o profesoară de limba și literatura română făcută cunoscută de Hotnews pentru anunțul său de a refuza să mai predea „autori canonici” precum Eminescu, Slavici sau Sadoveanu. Totodată, domnișoara Tunegaru i-a adresat câteva vorbe grele și primăriței Gabriela Firea, fapt care i-a crescut instant calitatea profesională în ochii unora.

Nu mai departe de ieri, Cristina Tunegaru s-a arătat „revoltată” pentru că elevilor de gimnaziu li se recomandă să citească romanul Baltagul, de Mihail Sadoveanu. De asemenea, pe aceeași listă se află și Mara, de Ioan Slavici. Motivul? Ambele opere prezintă femei care acceptă să se dedice integral familiei, chiar dacă sunt bătute de soții lor. Ea consideră că astfel de femei reprezintă un model „nociv” pentru societatea de astăzi și nu va recomanda elevilor să le citească, pentru că în opinia ei, femeia puternică este cea care nu se validează „doar prin căsătorie sau maternitate”.

„Aceasta este tipul de dragoste prezentat unor copii de 14 ani care sunt la vârsta învățării comportamentelor sociale și a rolului lor în raport cu ceilalți. Potrivit canonului literar, romanele „Baltagul” și „Mara” nu ar avea în centru doar tema iubirii, ci și imaginea unor femei puternice. Sunt celebrele femei puternice ale literaturii noastre clasice. Dar felul în care ele se dedică total familiei, chiar acceptând să fie lovite de bărbați în virtutea dăruirii totale prin cununie, creează un model cultural nociv pentru societatea de astăzi. Din literatura română clasică lipsesc modelele feminine pozitive, femeile puternice, independente, care să nu fie validate doar prin căsătorie sau maternitate”, a scris ea pe facebook.

Practic, profesoara care predă la școala din comuna Pătrăchioaia din județul Ilfov, își confirmă opțiunile „progresiste” pe care le exprimase anterior. Mai precis, în această vară, Cristina Tunegaru a realizat o propunere de manual pentru clasa a V-a, pe care a publicat-o pe internet.

În cartea de 164 de pagini, pe lângă o dezbatere despre minioni și banane( Vezi mai jos), Tunegaru propune elevilor texte din Louise Fitzhugh, o scriitoare americană lesbiană, cu al cărui personaj „Harriet”( din Harriet spionează), profesoara își începe enumerarea celor cu care elevii vor face cunoștință. Mai mult decât atât, personajul Harriet este unul cu care comunitatea lesbienelor din SUA s-a identificat, din cauza faptului că se comportă precum o neadaptată și se îmbracă precum un băiat. Cartea a fost interzisă în câteva școli din SUA din cauza faptului că „ar fi un exemplu nepotrivit pentru copii”: Harriet este sfătuită să mintă, să spioneze, să înjure, etc. În această propunere de manual. opera Harriet spionează ocupă un loc central, iar fetița este unul dintre „eroii preferați” indicați copiilor.

 

Tot în manual, Tunegaru le-ar recomanda elevilor să citească opera „Dă mai departe” scrisă de Catherine Ryan Hyde. 

Ryan Hide este autoarea nuvelei „Jumpstart the World”, în care o adolescentă singură și aflată într-o relație proastă cu mama sa care se îndrăgoștește de un transexual,  mai precis de o femeie care se crede bărbat. Evident, cartea a fost hiperbine primită de comunitatea LGBTQ, care a și premiat-o în acest sens.


Dacă Eminescu lipsește sau Sadoveanu scrie texte incorecte din punctul de vedere al doctrinei feministe, Cristina Tunegaru citează în propunerea de manual din articole publicate pe siteul Adevărul.ro, dar și pe ItsyBitsy.ro.

Unul dintre puținii autori români prezenți în manual, Gellu Naum, este prezentat ca fiind altceva decât român. Mai precis, Tunegaru propagă teoria lansată în Grecia cum că aromânii ar fi o altă etnie decât cea română. De altfel, există și acum grupuri care cer recunoașterea unei minorități „armâne”.


Bomboana de pe colivă este lista lecturilor recomandate de către Cristina Tunegaru, loc încare nu se regăsește niciun autor român!  Roald Dahl, Alexei Tolstoi, E.B.White, Catherine Ryan Hyde, Louise Fitzhugh, Gary Paulsen, Tom Michell, sunt autorii recomandați de profesoara de Limba și Literatura Română pentru copiii de clasa a V-a, dacă Ministerul Educației i-ar aproba manualul.

Propunerea de manual a Cristinei Tunegaru poate fi consultată aici.