Profesorul Mircea Miclea șterge pe jos cu proiectul „România educată”: Este atât de vag, încât nu va produce niciun fel de soluție concretă/ E o colecție de sloganuri
Apar primele reacții la proiectul „România Educată” prezentat ieri de Președintele Klaus Iohannis.
Profesorul Mircea Miclea, fost Ministru al Educației, spune că proiectul prezintă multe teme de discuție și puține soluții.
„În general, mă așteptam la mai mult, după 4 ani de la preluarea mandatului. Sunt multe teme de discuție și puține soluții. Mă așteptam la mai multe soluții și la mai puține teme de discuție, după ceea ce s-a prezentat ca fiind un efort îndelungat.
Să iau un exemplu: dacă prezinți 2 scenarii de organizare a ciclurilor de studii care sunt diametral opuse, or il pui pe unul, or pe celalalt. Nu le poți face pe amândouă. Dacă le propui, practic nu propui niciun scenariu, ci o temă de discuție. Or noi avem nevoie de o soluție, nu de o temă de discuție. Din păcate, raportul abundă în teme de discuție, și nu în soluții.
Al doilea lucru care iarăși m-a făcut să fiu mai puțin satisfăcut de acel raport este că se reșapează idei care au fost deja propuse, unele chiar implementate în lege. De exemplu: ideea unui liceu de 3 ani a existat nu numai în concepția anterioară, dar a și fost implementată în Legea educației înainte de a fi schimbată de Ponta.
Să prezinți ca noutate ceea ce a constituit anterior paragraf de lege...”, a spus Miclea pentru Edupedu.
Profesorul spune că în loc să fie promovate creșele, mai bine s-ar stimula mamele ca să fie ajutate să-și crească și să-și educe copiii.
„În raport, avem o prezentare rapsodică în care se reiau niște idei fără să se țină cont de aceste date concrete. E doar o poveste. Nu așa. Facem știință pe care bazăm educația sau facem păreri?
Datele de atunci și care sunt și astăzi valide arătau că în perioada 0-2 ani e mult mai important să stea copilul cu mama, mai ales în primul an și jumătate, decât într-o educație în creșă. Și acum ei cer să fie repede educați de la 0 ani. În primul an, trebuie să susținem mai degrabă nu creșele, ci mamele prin programe care să le ajute să înțeleagă și să educe copilul. Nu înseamnă să nu construim și creșe, însă accentul în educația foarte timpurie este în dezvoltarea abilităților mamelor de a-și crește copiii. Nu în instituții”, a tunat el.
Miclea spune că unele segmente din text sunt „truisme, nu soluții concrete. E o colecție de sloganuri”.
Acesta crede că proiectul „este atât de vag, încât nu va produce niciun fel de soluție concretă. Cred că va fi utilizat mai degrabă ca o temă electorală de președinte pentru anul viitor și, ca atare, va fi extrem de politizat. Acum e un context mai mult plin de zgomote, decât de soluții.”
Pe același subiect

Ministrul Sănătății vrea ca elevii să fie testați la grămadă, ca vitele. Propunerea lui Voiculescu încalcă legile statului român. Părinții trebuie să-și dea acordul când este vorba de orice aspect legat de sănătatea copilului

Ioan Aurel Pop: Școala fără Istorie și Geografie dar cu alte "materii" ca "Educație sexuală", „Drepturile copilului”, „Educație interculturală”, „Educație pentru cetățenie democratică” etc.

Școlile ar urma să se redeschidă pe 8 februarie, funcționând descentralizat, conform scenariului pandemic local, a dat de înțeles Klaus Iohannis

Zodiile ca „metodă” de predare, într-un proiect cu finanțare de la Ministerul Educației. Culorile paranormale – noi mostre de pseudoștiință folosită în învățământ

Bioetică și educație în învățământul superior

Academia Română o sesizează pe Monica Anisie cu privire la efectele nefaste ale școlii online, precum și împotriva unui protocol semnat de Minister pentru promovarea cursurilor opționale de „limba” aromână, o invenție neștiințifică
Recomandările noastre
Persoane: Klaus Iohannis Mircea Miclea (Profesor)
Locații: București
Subiecte: Proiectul România Educată
Tip conținut: Știri
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)