ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De câțiva ani, tinerii ortodocși din Oltenia se strâng, anual, în satul Poiana, din comuna Turburea, județul Gorj.

Motivul pentru alegerea acestui veritabil picior de plai ține însă, de mai mult, decât peisajul minunat din zonă.

În satul Poiana, pe un vârf de deal, se află conacul Roșianu, o construcție cu o vechime de peste un secol, aflată într-o avansată stare de degradare. Acum trei ani, autoritățile locale au cedat castelul Mitropoliei Olteniei, având promisiunea ÎPS Irineu că Biserica va reabilita castelul boieresc și vor transforma radical zona.

Anul acesta, cu ocazia unei noi întâlniri a tinerilor ortodocși din toată Oltenia, Biserica a prezentat planul detaliat al proiectului ce va avea ca punct de plecare minunatul castel Roșianu (FOTO).
 

Astfel, cu binecuvântarea și la inițiativa ÎPS Irineu, urmează să se construiască „Poiana tineretului creștin de pretutindeni”, un proiect extrem de complex.  Pe lângă restaurarea castelului Roșianu - ce va fi transformat în casă de oaspeți cu o capacitate de 20 de camere -, complexul va conține: un spațiu monastic cu biserică și chilii, un centru logistic informatizat, o bibliotecă.

Pe lângă acestea, complexul va conține o sală de mese cu capacitatea de 400-500 de persoane, două pavilioane de cazare (unul pentru băieți și unul pentru fete) cu o capacitate totală de 300 de persoane, dar și o sală de sport pentru 350 de persoane.

Se va amenaja un spațiu de campare pentru 500 de persoane, 20 de căsuțe de lemn pentru cazare, dar și un spațiu dedicat atelierelor de pictură, cultură, olărit sau broderie. 

În centrul acestui complex va fi o biserică ortodoxă, cu o capacitate de 1.000 de persoane. Proiectul cuprinde și asfaltarea drumului de acces spre Castel, dar și o parcare.

Primarul din Turburea, Ion Bîrcă, spune că proiectul va costa 10 milioane de euro.

„Clădirea este foarte veche și chiar dacă am fi vrut noi, la cerințele care sunt în Turburea, vorbim de canalizare, de asfaltări, de școli, nu cred că ne puteam ocupa și de acea investiție la  castel. Proiectul de reabilitare este unul de anvergură”, a afirmat el.