ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Psihologii Anca Moldoveanu și Marius Teodor Zamfir au dezbătut vineri, în cadrul unei noi ediții a emisiunii Lumina Cuvântului, despre consecințele expunerii îndelungate a copiilor de vârste fragede la ecrane (de tabletă, telefon, televizor). Această expunere poate avea în timp urmări grave, determinând dezvoltarea unor simptome similare autismului.
 
Psihologul clinician Marius Teodor Zamfir a denumit afecțiunea copiilor expuși intensiv ecranelor „autism virtual”. Numărul copiilor evaluați de el cu această afecțiune este în creștere de la an la an, ajungând să se tripleze în numai 6 ani. Doar în urma terapiilor, care presupun și eliminarea expunerii la ecrane, se pot reduce semnificativ simptomele și deficiențele dezvoltate de copii.

„Până la vârsta de 3 ani, copilul și-a format 60% din rețelele neuronale, deci, dacă atunci nu există interacțiune și stimulare, va fi mai greu, iar până la 6-7 ani, 90% din rețelele neuronale sunt formate. Deci, cu alte cuvinte, cei 7 ani de acasă, de fapt, sunt primii 3 ani de-acasă și (părinții - n.r.) trebuie să țină cont de acest lucru. Acolo este perioada cea mai importantă. Acolo se pun bazele inclusiv ale formării personalității, nu doar partea cognitivă. (...)

Părinții nu trebuie să îl expună vizual pe copil la ecranul alb (al tabletelor, televizoarelor -n.r.) sau să nu stea într-o cameră unde sunt conexiuni Wi-Fi puternice. În baza studiilor, până la 1 an este interzisă expunerea bebelușului la orice ecran, de orice fel, iar după aceea, expunerea se face gradual, câte o jumătate de oră pe zi... Personal, eu nu mi-am expus copiii la ecran până la vârsta de 2 ani”, a declarat Anca Moldoveanu, fondatoarea Family Hub.

„Potrivit recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie, reînnoite în 2016, bazate pe 49 de studii, copilul de până într-un an și jumătate nu ar trebui să stea deloc în fața ecranelor; între un an și jumătate și doi ani, maximum o jumătate de oră, dar numai cu un părinte în preajmă, care să îi explice și să îi arate ce se întâmplă în fața ecranului, între 2 și 6 ani, maximum o oră, iar între 6 și 12 ani, maximum 2 ore pe zi. Problema este că autismul virtual a „explodat” în ultimii ani. 

Eu am publicat anul trecut un studiu longitudinal, realizat în perioada 2012-2017 pe 110 copii. Plecam în 2012 cu o incidență de doar 37% a copiilor diagnosticați cu autism, care aveau în istoricul anamnestic faptul că stătuseră în medie peste 4-5 ore pe zi în fața ecranelor, și procentul acesta crește progresiv până în 2017, când ajunge până la 97,06%. Mi-am dat seama că în 6 ani de zile aproape că s-a triplat incidența autismului virtual la copii. A trebuit să fac un studiu paralel ca să înțeleg ce s-a întâmplat. Și am descoperit că în 2012 apare tableta la un preț accesibil în România, apare sistemul Android pe telefoanele mobile, apare tehnologia 3G și se pune la punct tehnologia 4G, care, de fapt, permite accesul la un ecran în orice loc. Dacă, înainte, aveam un ecran într-un loc fix, precum dormitorul sau sufrageria, dintr-o dată, copilul are acces la un ecran în parc, la masă, în restaurant, în mașină, absolut oriunde. Și timpul alocat de către copii acestor ecrane a crescut foarte mult în ultimii ani. Este mai comod, ca părinți, când ajungem acasă, obosiți de la serviciu, să lăsăm copilul să stea cuminte în fața unui ecran cu desene animate, iar noi credem că îi face bine. Trebuie să înțelegem cât de mult rău poate face acest ecran din fața copilului, referitor la modul în care se dezvoltă creierul copilului”, a declarat Marius Teodor Zamfir, psiholog clinician. 

Cum reacționează creierul unui copil atunci când este expus la ecran? Ce afecțiuni grave se pot dezvolta în urma expunerii îndelungate la ecran? Cum să ne educăm copii fără tabletă sau telefon? Sunt doar câteva întrebări la care au încercat să aducă răspunsuri și lămuriri cei doi psihologi invitați în cadrul emisiunii independente Lumina Cuvântului, difuzate prin social media.
 
„Proiectul Lumina Cuvântului a pornit din pasiune și dragoste de a propovădui Cuvântul lui Dumnezeu, adevărul, cultura și tradiția românească. Însă ca orice alt proiect, acesta presupune costuri de producție. Această emisiune nu este susținută de nici un sponsor deoarece nimeni nu se mai arată interesat de o emisiune cu conținut religios sau care promovează cultura și tradiția românească. În tot acest timp sunt susținute alte proiecte care distrug tot ceea ce este moral. Dar dacă vă doriți să susțineți acest proiect, de acum puteți face prin Patreon”, informează realizatorii emisiunii Lumina Cuvântului, realizată independent și difuzată prin Internet.