ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada 3 - 14 iulie 2018 se va desfășura la Cluj-Napoca, cea de-a 59-a Olimpiadă Internațională de Matematică (IMO), un adevărat campionat mondial de matematică pentru elevii de liceu din lume. Această manifestare reunește în fiecare an, peste 600 de elevi din aproximativ 110 țări, fiecare țară fiind reprezentată de o echipă formată din maxim 6 elevi și însoțită de cel puțin doi profesori matematicieni. În total sunt implicate, considerând organizatorii și matematicienii evaluatori, aproximativ 1000 de persoane.

Juriul care alege problemele selectate de o comisie formată din matematicieni români, se întrunește în zilele de 4 - 8 iulie, proba de concurs desfășurându-se în zilele de 9 și 10 iulie în Sala Polivalentă, pe o durată de 4 ore  și jumătate alocate rezolvării a câte 4 probleme, traduse în limbile fiecărei țări. Coordonarea corecturii se va face în zilele de 11 și 12 iulie iar festivitatea de acordare a medaliilor va avea loc pe 13 iulie. 

Parteneri în organizare sunt Ministerul Educației Naționale, Societatea de Științe Matematice din România și Inspectoratul Școlar Cluj. Ne bucurăm de colaborarea Facultăților de Matematică și Informatică din București și Cluj și de cea a Institutului de Matematică "Simion Stoilow” al Academiei Române.

Costurile organizării acestei manifestări sunt asigurate, în cea mai mare parte, de către Ministerul Educației Naționale prin HG din 2016. De asemenea, o parte din costuri vor fi susținute din taxele de acreditare a observatorilor și sponsorizări (genți, tricouri, materiale promoționale, excursii, închirieri echipamente, etc.). 

Olimpiadele Internaționale de Matematică au fost inițiate de România, prin Societatea de Științe Matematice în 1959, la inițiativa profesorului Tiberiu Roman, secretar general al societății.

Primele două astfel de competiții s-au desfășurat la Brașov și Sinaia, doar cu țări din blocul comunist. În 1969 a participat și prima țară occidentală, iar după 1970 mai multe state din vest au devenit membre ale OIM. România deține recordul de organizări fiind gazda edițiilor din 1969, 1979 și 1999. Organizarea ediției de anul viitor a fost inițiativa Societății de Științe Matematice din România pentru a celebra anul centenariului României.

România și Bulgaria sunt singurele țări ce au participat la toate edițiile iar într-un clasament neoficial pe numărul total de medalii, România se află pe locul trei.

 

Despre Societatea de Științe Matematice

Societatea de Științe Matematice din România este una dintre cele mai vechi organizații profesionale din România și una din cele mai vechi societăți de matematică din Europa. Scopurile Societății sunt promovarea și răspândirea cunoștințelor matematice, îndrumarea și sprijinirea cercetărilor originale din această ramură de știință, cultivarea în rândurile tinerilor a interesului pentru matematică. Societatea de Științe Matematice din România a fost inițiatoarea primei Olimpiade Naționale de Matematică în anul 1950 și a primei Olimpiade Internaționale de Matematică în anul 1959.