ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


„Poporul român este unul format din proști”, „România este o țară de nimic”, „românii sunt doar niște hoți și niște țigani”, „românii nu au dat valori”, „românii sunt cei mai corupți oameni din Europa” sau „școala românească produce doar tâmpiți”, sunt doar câteva stereotipurile pe care le-am auzit proferate la adresa noastră în ultimii 30 de ani.

Realitatea este însă, alta. De data aceasta, cifrele și statisticile reci sunt cele care pictează tabloul real, neținând cont de umorile persoanelor care le interpretează.

Astfel, un entuziast al statisticii, folosind informațiile oficiale ale competițiilor respective, a strâns datele privind numărul de medalii de aur obținute de fiecare țară în parte la Olimpiadele Internaționale de Matematică, Fizică și Chimie.

În domeniul matematicii, România se clasează pe locul 6-7 în clasamentul tuturor timpurilor după numărul de medalii de aur, depășind țări precum Germania, Marea Britanie, Japonia, Canada sau Franța. În top, conduce China, urmată de SUA și Rusia, cu mențiunea că autorul a pus în clasament URSS și Rusia separat, deși cea din urmă este continuatoarea fostei Uniuni Sovietice. Dacă cele două ar fi fost punctate împreună, România ar fi fost la finalul anului 2019 pe locul 6. Dacă această clasare, în condițiile exodului fără precedent la creierelor de după 1990 pare incredibilă, trebuie ținut cont că în 1989, România era pe locul 3 în lume în acest clasament, depășită fiind doar de Ungaria și de colosul sovietic.
 

Și la capitolul fizică, România stă foarte bine. În clasamentul all-time al Olimpiadelor Internaționale de Fizică, Țara noastră este pe locul 6. Dintre țările occidentale, doar SUA se află în fața României, pe locul 5. Germania este abia pe locul 14, iar Japonia pe 18. Ca și la matematică, după 1990 școala românească a cunoscut un recul și la chimie: în 1989 țara noastră era pe locul 4 în lume.
 

În ceea ce privește Olimpiadele Internaționale de Chimie, România este pe locul 11 în lume, în clasamentul din toate timpurile. Aici este singurul domeniu unde Țara noastră este depășită de Germania sau Polonia. Și aici lucrurile erau mai bune în 1989: acum 30 de ani, România era pe locul 7 în lume.
 
 


Ceea ce arată aceste statistici este foarte simplu: evenimentele din 1989 au fost cel mai bun lucru care s-a întâmplat pentru Occident, care a putut să primească milioane de oameni extrem de bine pregătiți și educați din Estul Europei.
 
În ciuda acestui exod, poporul român continuă să producă valori, ultimul exemplu fiind cele șase medalii de aur și argint obținute de elevii noștri la Olimpiada Internațională de Științe, ediția desfășurată în Qatar în decembrie 2019.