ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Aflată la a doua prezenţă în calitate de invitat special la Olimpiada Internaţională de Fizică a ţărilor din Asia/APHO 2015 (Hangzhou, R.P. Chineză, 3-11 mai), echipa României a obţinut 7 medalii (trei medalii de aur, două medalii de argint şi două medalii de bronz) şi o menţiune, anunţă Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Medaliaţi în 2014 cu argint, Dan Ştefan Eniceicu (clasa a XI-a), Tudor Costel Creţu (clasa a XI-a) şi Cristian Alexandru Frunză (clasa a XII-a) au cucerit acum medaliile de aur. Medaliile de argint au fost obţinute de Ileana Rugină (clasa a XII-a) - menţiune la ediţia precedentă - şi Andrei Răduc (clasa a XII-a), iar cele de bronz de Gabriel Găitan (clasa a XII-a) şi Mălin Stănescu (clasa a XI-a). Ovidiu Mihai Popa (clasa a XI-a) a fost distins cu menţiune. Toţi cei opt elevi laureaţi studiază la Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti.
 
Pregătirea olimpicilor a fost asigurată de doamnele profesor Rodica Ionescu şi Delia Davidescu, precum şi de cadrele didactice care au luat parte la stagiul de pregătire şi selecţie a lotului de fizică, provenite atât din unităţi de învăţământ preuniversitar, cât şi din facultăţile de fizică din Bucureşti, Iaşi, Craiova şi Cluj-Napoca.

Ajunsă la a XVI-a ediţie, competiţia este destinată exclusiv statelor de pe continentul asiatic, România fiind singurul stat din afara acestui spaţiu, invitat să participe în semn de recunoaştere şi apreciere a rezultatelor deosebite obţinute în fiecare an la Olimpiada Internaţională de Fizică.
 
Delegaţia României a fost condusă de doamna Delia Davidescu (Liceul Internaţional de Informatică din Bucureşti) şi domnul Sebastian Popescu (conf. univ. dr. şi decan al Facultăţii de Fizică din cadrul Universităţii „Al.I. Cuza” din Iaşi).