SERIAL: Părinții întreabă, psihologul răspunde! Nicoleta Vascan despre traumele copiilor părăsiți de părinții plecați la muncă în străinătate: „Faceți tot posibilul pentru a reveni în inima copilului dumneavoastră!”

La început de an școlar, ActiveNews începe un serial pentru... părinți. Pentru că părinții de azi se confruntă cu probleme și temeri care nu existau pe vremea părinților noștri, e momentul să ne comportăm ca atare.
Psihologul Nicoleta Vascan ne va spune, cu sinceritate și cu blândețe, ce putem face pentru ca mâine-le copiilor noștri să fie mai bun. (Mihai Șomănescu)
Nu cunoaștem numărul acestor copii, așa cum nu știm exact nici câți români se află astăzi în afara granițelor țării. Ultima statistică realizată de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului (ANPDC) arată că 91.400 de copii români au părinții plecați la muncă în străinătate.
Dintre aceștia, 20.667 au rămas singuri în țară, fără de ambii părinți. Alți 12.437 au unicul părinte susținător plecat la muncă în străinătate. Sunt copii care trăiesc precum orfanii. Deși părinții lor trăiesc și sunt departe de ei, tocmai pentru a le asigura lor o viață mai bună. Amanetându-le prezentul și copilăria, pentru iluzia unui viitor.
Astăzi, 30.613 dintre copiii rămași fără niciun părinte în țară sunt în îngrijirea rudelor de până la gradul IV. 500 de copii au ajuns în centrele de plasament, iar 337 la un asistent maternal. 201 copii sunt la mila vecinilor sau în voia sorții, fără nicio măsură de protecție.
Total copii rămași acasă ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate |
Total copii ce provin din familii în care ambii părinți sunt plecați la muncă în străinătate |
Total copii ce provin din familii în care părintele unic susținător este plecat la muncă în străinătate |
|
Martie 2008 | 98.194 | 30.591 | 10.312 |
Martie 2009 | 91.232 | 28.447 | 10.995 |
Martie 2010 | 87.240 | 26.232 | 10.976 |
Martie 2011 | 85.576 | 25.048 | 10.879 |
Martie 2012 | 83.474 | 24.005 | 10.587 |
Martie 2013 | 82.073 | 23.312 | 10.375 |
Martie 2014 | 80.959 | 22.261 | 10.194 |
Martie 2015 | 81.725 | 21.847 | 10.479 |
Martie 2016 | 91.400 | 20.667 | 12.437 |
„Migrarea forței de muncă a ajuns să devină pentru România o problemă fundamentală, se resimte în plan politic, economic, social dar, cu cât efectele acestui fenomen își fac resimțite profund prezența înlăuntrul fiecăruia dintre noi, atunci vorbim de o criză de identitate a neamului românesc”, atrage atenția psiholog Nicoleta Vascan.
Ce efecte are, pentru un copil, separarea de părinții săi? „S-a întâmplat chiar zilele trecute să am la cabinet un copil, un băiețel crescut de bunica sa. Avea toate manifestările unui tablou clinic specific depresiei. Copilul are 10 ani! Care era povestea de viață a lui? Una firească, ai putea spune, pentru societatea contemporană pe care o brodăm zi de zi, fiecare dintre noi, cetățenii acestei țări. Părinții lui plecaseră în străinătate de când el avea un an. A plecat mama mai întâi, peste ceva vreme a plecat și tatăl, el a rămas cu bunicii. La un moment dat, copilul a fost luat de către părinți în acea țară europeană. Copilul însă a spus că nu se poate adapta – la cinci anișori -, condițiilor de acolo. L-au adus înapoi în țară, copilul a rămas la bunici, iar părinții sunt în continuare acolo, în acea țară străină. Îi trimit cadouri, și copilul când le primește plânge și a ajuns să dezvolte manifestări specifice depresiei de tipul tristețe profundă, lipsă de poftă de viață, lipsă de motivație în a învăța, în a se juca. El nu se mai joacă cu copiii. Se retrage într-un colțal casei și scrie poezioare, scrisorele părinților.”
Psihologul are un mesaj pentru toți acei părinți plecați la muncă în străinătate care și-au lăsat copiii acasă. „Vă rog din suflet: considerați necesitatea, nevoia imperioasă a copilului dumneavoastră de a fi cu dumneavoastră. În primii șapte ani de viață ai copilului se formează, se structurează personalitatea acestuia. Este foarte importantă prezența mamei, să știți! Studiile psihologice confirmă cum că mult mai importantă este viziunea mamei și relaționarea mamei cu copilul pentru că ea, pare-se, a ajuns să cunoască mecanismele psihice ale copilului său mai mult decât tatăl.
Dacă mama nu este prezentă fizic lângă copilul ei, credeți-mă, vă vorbesc din perspectiva lucrului cu astfel de cazuri la cabinet, nimic nu mai poate îndrepta ceea ce a fost stricat în copilărie, prin lipsa prezenței părintelui. Să ajungă un copil de 10 ani să dezvolte depresie este inuman. Caracteristica afectivă a copilăriei ar trebui să fie bucuria. Acesta este firescul copilăriei: bucuria. Vă rog mult, dragii mei, să înțelegeți cum că important pentru fiecare dintre noi este să comunicăm. Și cea mai la-ndemână formă de comunicare este prin intermediul iubirii. Vă rog mult, așadar, dacă sunteți plecați în străinătate și nu puteți să reveniți acasă, din diverse motive, căutați să vorbiți cu copiii dumneavoastră, zilnic. Există atâtea variante de comunicare pe care tehnologia le permite: skype, facebook, whatsup-ul…
Vorbiți cu copilul dumneavoastră, permiteți-i să vă vadă, nu-l abandonați în brațele bunicilor, pentru că s-ar putea să nu mai găsiți nimic atunci când ajungeți acasă, și când spun asta mă refer la statisticile dureroase din România, care ne povestesc despre rata crescândă a sinuciderilor în rândul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Dacă nu ați stiut cum că pentru copilul dumneavoastră singura persoană importantă din această lume sunteți dumneavoastră, mama sau tatăl lui, vă rog mult, vă spun, din postura psihologului care lucrează cu astfel de cazuri, faceți tot posibilul pentru a reveni în inima copilului dumneavoastră! Pentru a reveni în forma fizică, prezentă, și nu doar ca amintire. Altfel, credeți-mă, nu există tratament care să amelioreze, darămite să vindece, rana profundă din inima unui copil, pe care un părinte a generat-o.”
Nicoleta Vascan:
„Migrarea forței de muncă a ajuns să devină pentru România o problemă fundamentală, se resimte în plan politic, economic, social dar cu cât efectele acestui fenomen își fac resimțite profund prezența înlăuntrul fiecăruia dintre noi, atunci vorbim de o criză de identitate a neamului românesc.
Dragii mei, s-a întâmplat chiar zilele trecute să am la cabinet un copil, un băiețel crescut de bunica sa. Avea toate manifestările unui tablou clinic specific depresiei. Repet: copilul are 10 ani! Care era povestea de viață a lui? Una firească ai putea spune pentru societatea contemporană pe care o brodăm zi de zi, fiecare dintre noi, cetățenii acestei țări. Părinții lui plecaseră în străinătate de când el avea un an. A plecat mama mai întâi, peste ceva vreme a plecat și tatăl, el a rămas cu bunicii. La un moment dat copilul a fost luat de către părinți în acea țară europeană. Copilul însă a spus că nu se poate adapta – la cinci anișori -, că nu se poate adapta condițiilor de acolo. L-au adus înapoi în țară, copilul a rămas la bunici, iar părinții sunt în continuare acolo, în acea țară străină. Îi trimit cadouri și copilul când le primește plânge și a ajuns să dezvolte manifestări specifice depresiei de tipul tristețe profundă, lipsă de poftă de viață, lipsă de motivație în a învăța, în a se juca. El nu se mai joacă cu copiii. Se retrage într-un colț al casei și scrie poezioare, scrisorele părinților.
Acestea fiind spuse dragii mei, dincolo de a judeca pe cineva, pentru că știu că fiecare dintre noi avem lupta noastră personală, vă rog mult – și acum mă adresez părinților plecați în străinătate, care și-au lăsat copiii acasă -, vă rog din suflet: considerați necesitatea, nevoia imperioasă a copilului dumneavoastră de a fi cu dumneavoastră. În primii șapte ani de viață ai copilului se formează, se structurează personalitatea acestuia. Este foarte importantă prezența mamei, să știți. Studiile psihologice confirmă cum că mult mai importantă este viziunea mamei și relaționarea mamei cu copilul pentru că ea pare-se a ajuns să cunoască mecanismele psihice ale copilului său mai mult decât tatăl. Dacă mama nu este prezentă fizic lângă copilul ei, credeți-mă , vă vorbesc din perspectiva lucrului cu astfel de cazuri la cabinet. Nimic nu mai poate îndrepta ceea ce a fost stricat în copilărie, prin lipsa prezenței părintelui. Să ajungă un copil de 10 ani să dezvolte depresie este inuman. Caracteristica afectivă a copilăriei ar trebui să fie bucuria. Acesta este firescul copilăriei: bucuria. Vă rog mult, dragii mei, să înțelegeți cum că important pentru fiecare dintre noi este să comunicăm. Și cea mai la-ndemână formă de comunicare este prin intermediul iubirii. Vă rog mult, așadar, dacă sunteți plecați în străinătate și nu puteți să reveniți acasă, din diverse motive, căutați să vorbiți cu copiii dumneavoastră, zilnic, există atâtea variante de comunicare pe care tehnologia le permite: skype, facebook, whatsup-ul…
Vorbiți cu copilul dumneavoastră, permiteți-i să vă vadă, nu-l abandonați în brațele bunicilor, pentru că s-ar putea să nu mai găsiți nimic atunci când ajungeți acasă și când spun asta mă refer la statisticile dureroase din România care ne povestesc despre rata crescândă a sinuciderilor în rândul copiilor ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Dacă nu ați știut cum că pentru copilul dumneavoastră singura persoană importantă din această lume sunteți dumneavoastră, mama sau tatăl lui, vă rog mult, vă spun, din postura psihologului, care lucrează cu astfel de cazuri, faceți tot posibilul pentru a reveni în inima copilului dumneavoastră. Pentru a reveni în forma fizică, prezentă și nu doar ca amintire. Altfel, credeți-mă, nu există tratament care să amelioreze, darămite să vindece, rana profundă din inima unui copil pe care un părinte a generat-o".
GENERATIA AUTIZATA - Reportaj TVR despre... de medialert
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Mort subit după vaccin, în floarea vieții - a debutat post-mortem...

Liga Studenților Iași și președintele de onoare Silvian Emanuel Man au fost atacați brutal de PNL-iștii locali

Scrisoarea Alianței Părinților către toți candidații la prezidențiale: ”Sunteți de acord cu...?”

Europarlamentarul Șerban-Dimitrie Sturdza solicită ministrului Educației al Ucrainei și Comisiei Europene să aprobe limba română în locul celei ”moldovenești” în școlile din Odesa

Doliu în lumea universitară! Renumit lector, moarte fulgerătoare, la doar 45 de ani. A promovat vaccinarea "sigură și eficientă" la ASE

Camelia Suruianu: Poezia, delictul grav al lui Vasile VOICULESCU. + 26 aprilie 1963 - 62 de ani de la moartea sa
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)