ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


De la grupa mică de grădiniță și până la clasa a XII-a de liceu, învățământul general de 15 clase va deveni obligatoriu, treptat, până în 2030, a legiferat luni Parlamentul României.

În ședința plenului camerei Senatului a fost reexaminată luni, în virtutea deciziei Curții Constituționale nr. 528/17.07.2018, propunerea legislativă de modificare a art. 16 din Legea Educației naționale, astfel încât învățământul general obligatoriu să fie prelungit, treptat, de la 11 la 15 clase până în 2030, informează agenția Agerpres.

„Învățământul general obligatoriu cuprinde învățământul primar, învățământul gimnazial și primii doi ani ai învățământului secundar superior. Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030. Frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta, la forma cu frecvență, la 18 ani", prevede respectivul act normativ.

Totodată, în ședința plenului Senatului de luni au mai fost reexaminate alte trei propuneri legislative din domeniul Educației: modul de organizare și funcționare a centrelor atestate de formare continuă în limbile minorităților naționale (ca urmare a aceleiași decizii a C.C.R.), organizarea funcționării liceelor cu profil agricol în subordinea Ministerului Agriculturii și în coordonarea Ministerului Educației Naționale (la cererea președintelui Klaus Iohannis), introducerea catalogului școlar electronic, ca platformă on-line de publicare a notelor și absențelor elevilor în timp real, înființarea și gestionarea acestuia intrând în responsabilitatea unităților de învățământ preuniversitar (propunere legislativă a unui grup de senatori P.S.D., inițial respinsă de Camera Deputaților pe 11 martie 2015).

Cele patru acte normative privind Educația Națională au fost adoptate luni de Senatul României, ca for decizional.