ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Senatorii au votat proiectul de lege care pune în acord Legea Educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale, decizând că părinţii care vor ora de religie pentru copiii, vor face o cerere scrisă pentru a-i înscrie la această disciplină. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major sau a părintelui. 

Proiectul de lege a trecut cu 119 voturi "pentru" şi două "împotrivă", Senatul fiind Cameră decizională.

Ce prevede proiectul de lege:

Articol unic:

Articolul 18, aliniatul 2 din legea educaţiei se modifică astfel:

"Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie".
 
Expertul în drept constituţional, Radu Carp, a explicat pentru ActiveNews ce înseamnă această decizie pentru copiii care s-au înscris deja la ora de Religie. Confom Ministerului Educaţiei, peste 91% dintre copiii din sistem au ales să participe la această disciplină.
 
"Legiutorul nu poate decide dacă copiii deja înscrişi la ora de religie se mai înscriu din nou, sau nu. Această decizie aparţine fiecărei şcoli în parte. Practic, există posibilitatea ca o şcoală să ceară reînscrierea pentru această disciplină, în timp ce altele nu. Proiectul adoptat de Senat pune în acord Legea Educaţiei cu Curtea Constituţională şi ţine cont de toate observaţiile părţilor implicate", ne-a declarat Radu Carp, expert în drept constituţional.