Senatorii au votat proiectul de lege care pune în acord Legea Educaţiei cu decizia Curţii Constituţionale, decizând că părinţii care vor ora de religie pentru copiii, vor face o cerere scrisă pentru a-i înscrie la această disciplină. Schimbarea acestei opţiuni se face tot prin cerere scrisă a elevului major sau a părintelui. 

Proiectul de lege a trecut cu 119 voturi "pentru" şi două "împotrivă", Senatul fiind Cameră decizională.

Ce prevede proiectul de lege:

Articol unic:

Articolul 18, aliniatul 2 din legea educaţiei se modifică astfel:

"Înscrierea sau reînscrierea elevului pentru a frecventa orele de religie se face prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Schimbarea acestei opţiuni sau retragerea se face tot prin cerere scrisă a elevului major, respectiv a părintelui sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor. Situaţia şcolară se încheie, după caz, cu sau fără disciplina Religie".
 
Expertul în drept constituţional, Radu Carp, a explicat pentru ActiveNews ce înseamnă această decizie pentru copiii care s-au înscris deja la ora de Religie. Confom Ministerului Educaţiei, peste 91% dintre copiii din sistem au ales să participe la această disciplină.
 
"Legiutorul nu poate decide dacă copiii deja înscrişi la ora de religie se mai înscriu din nou, sau nu. Această decizie aparţine fiecărei şcoli în parte. Practic, există posibilitatea ca o şcoală să ceară reînscrierea pentru această disciplină, în timp ce altele nu. Proiectul adoptat de Senat pune în acord Legea Educaţiei cu Curtea Constituţională şi ţine cont de toate observaţiile părţilor implicate", ne-a declarat Radu Carp, expert în drept constituţional.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews